A kínai Ting Li-zsen a sakk új világbajnoka

A kínai Ting Li-zsen a sakk új világbajnoka

A címvédő Magnus Carlsen nem szállt harcba az újabb világbajnoki címért, így a kínai Ting Li-zsen és az orosz Jan Nyepomnyascsij ült asztalhoz a végső sikerért.

A Asztanában zajló világbajnoki mérkőzés szombati 14., utolsó normál idejű partija remivel zárult, így 7-7-es döntetlenre állt az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen döntője, a vb-címről ezért vasárnap rövidített játszmák döntöttek.

A vasárnapi rövidített partikban a normál játszmák során háromszor is egyenlítő kínai sakkozó bizonyult jobbnak, 2,5-1,5-re felülkerekedett ellenfelén, és lett a sportág történetének első kínai férfi világbajnoka. Ezzel ráadásul mindkét nemnél kínai játékos ül a trónon, a nőknél 2018 óta Csü Ven-csün a világbajnok, aki júliusban hazai pályán honfitársa, Lej Ting-csie ellen ül asztalhoz a címvédés reményében.

A 32 éves Nyepomnyascsij a világbajnokjelöltek tornájának megnyerésével biztosította helyét a döntőben, míg a 30 esztendős Ting ugyanott második lett, és azért válhatott az orosz játékos ellenfelévé, mert a regnáló világbajnok Magnus Carlsen, aki a legutóbbi címmeccsen, 2021 decemberében éppen Nyepomnyascsijt győzte le 7,5-3,5-re, visszalépett.

Az asztanai sakkcsata nyereményalapja kétmillió euró volt, ebből 1,2 milliót zsebelhetett be a győztes Ting.

A borítókép forrása: Stev Bonhage / FIDE

Majdnem négy éves, felújítás miatti szünet után, december 6-án újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt Bécs helytörténeti múzeuma, a Wien Museum. Az inklúzió és akadálymentesség jegyében újragondolt és felújított kiállítóhely állandó tárlatát ingyen nézhetik meg az érdeklődők.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.