Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét

Magnus Carlsen megvédte világbajnoki címét

Magnus Carlsen a dubaji sakkvilágbajnoki döntőben pénteken negyedszer is legyőzte Jan Nyepomnyascsijt, ezzel ő maradt a sakkvilág trónján.

A norvég Magnus Carlsen a világbajnoki finálé tizenegyedik paritjában hét döntetlen mellett immár a negyedik győzelmét szerezte meg orosz kihívója, Jan Nyepomnyascsij ellen, amivel behozhatatlan előnyre tett szert, és 7,5-3,5 arányban megnyerte a párharcot.

Carlsen 2013 óta ül a sakkvilág trónján, ahova az indiai Viswanathan Anand legyőzése után került. Immár negyedszer sikerült címet védenie, 2014-ben Viswanathan Anandot, 2016-ben az orosz Szergej Karjakint, 2018-ban pedig az amerikai Fabio Caruanát győzte le. A norvég nagymester rapidsakkban és villámsakkban is címvédő.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.