Jól szerepelt a mozgalmas héten a BUX

Az új indexek indulásának hetén pozitív eredménnyel zárt a Budapesti Értéktőzsde fő részvénymutatója. A BUX eredményéhez felemás módon járultak hozzá a blue chipek.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 493,43 ponttal, 0,75 százalékkal emelkedett a héten a múlt pénteki záráshoz viszonyítva, így 66 263,18 ponton fejezte be a hetet. Az összforgalom 49,619 milliárd forintról 48,912 milliárd forintra csökkent heti összevetésben, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában a BÉT-en jegyzett vállalatok gyorsjelentései kapcsán kiemelte, hogy a Magyar Telekom vártnál jobb árbevételről és nettó eredményről adott hírt negyedik negyedéves pénzügyi beszámolójában. A cég igazgatósága a 2023-as üzleti évre vonatkozóan részvényenként 44,70 forintos osztalékkifizetésre tett javaslatot, emellett a saját részvény visszavásárlási keretösszeg 24 milliárd forinton alakulhat. A társaság 2024-re 130 milliárd forintos módosított nettó eredményt vár, ami 38,9 százalékos éves növekedés a tavalyi értékhez képest.

A Graphisoft Park csütörtök este közzétett utolsó negyedéves jelentésében rekord eredményről számolt be, és 70 eurócentes osztalék kifizetésére tett javaslatot. A társaság menedzsmentje nem változtatott a 2024-es kilátásain, gyengébb kihasználtságot és a bérleti díjak lassabb emelkedését várják. A héten a Rába is közzétette negyedéves számait. Az emelkedő költségek és a gyengülő kereslet miatt a győri székhelyű járműgyártó 0,6 milliárd forint üzemi veszteséget, és 0,5 milliárd forint adózott veszteséget halmozott fel a negyedik negyedévben, 17 milliárd forint árbevétel mellett.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 28 forinttal, 0,95 százalékkal gyengült, így 2932 forinton és 5,867 milliárd forintos heti forgalommal zárta a hetet.
  • Az OTP papírjainak értéke 175 forinttal, 1,02 százalékkal 17 400 forintra nőtt, heti forgalmuk 28,514 milliárd forintot ért el.
  • A Richter részvényei 20 forinttal, 0,21 százalékkal gyengülve 9725 forinton zártak 7,804 milliárd forintos összforgalom mellett.
  • A budapesti börze legjobban teljesítő papírja a Magyar Telekom volt a héten. A távközlési cég részvénye 63 forintot, 8,18 százalékot emelkedve 833 forintos záró árfolyammal és 4,454 milliárd forintos forgalommal fejezte be a hetet.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 82,09 pontot, 1,46 százalékot erősödve, 5717,61 ponton zárt pénteken.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.