Csökkenéssel zárta a hetet a BUX index

Az előző heti történelmi rekord után gyengülés következett a Budapesti Értéktőzsdén. A BUX mellett több fontos részvény is csökkenéssel zárta a hetet.

Csökkenő forgalom mellett esett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe. A BUX 64 092,56 ponton zárt pénteken, 488,31 ponttal, 0,76 százalékkal alacsonyabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac összforgalma heti összevetésben 65,953 milliárd forintról 65,719 milliárd forintra csökkent, a vezető részvények vegyesen teljesítettek.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetgazdasági Minisztérium között a héten zajlott pengeváltást a hitelekre vonatkozó referenciakamat módosításáról, amely az S&P elemzői szerint csökkentené a bankok jövedelmezőségét, és aláásná a külföldi befektetők bizalmát. Szintén megemlítették a fontos makrogazdasági hírek között Varga Mihály hétfői rádióinterjúját, amelyben a pénzügyminiszter elmondta, hogy idén a növekedést kell ösztönözni, és így jövőre csökkenhet 3 százalékra az államháztartási hiány.

A héten jelentős volatilitás jellemezte a BUX indexet. Hétfőn a pesti tőzsde az előző heti emelkedést folytatva újabb történelmi csúcson, 64 709,34 ponton zárt, a Magyar Telekom árfolyama megközelítette a 800 forintot. A vállalati hitelezés átalakításáról szóló hírek hatására kedden közel 900 ponttal esett az irányadó index, de a rá következő két napon ismét nőtt a vevői érdeklődés, és a BUX nagyrészt ledolgozta keddi veszteségét. A hét utolsó napján a nemzetközi tőkepiacokhoz képest alulteljesítő volt a magyar piac.

A vezető részvények közül:

  • A Mol árfolyama 10 forintos, 0,35 százalékos emelkedéssel 2848 forinton zárta a hetet, 7,9 milliárd forintos forgalomban.
  • Az OTP értéke a héten 315 forinttal, 1,83 százalékkal 16 895 forintra gyengült több mint 40,9 milliárd forintos forgalom mellett.
  • A Richter papírjai 105 forinttal, 1,11 százalékkal érnek kevesebbet, mint egy héttel korábban, árfolyama pénteken 9330 forinton állt meg, összforgalma meghaladta a 9,6 milliárd forintot.
  • A héten a legnagyobb mértékben, 12 forinttal, 1,57 százalékkal a Magyar Telekom árfolyama emelkedett. Heti záró értéke 777 forint, összforgalma 3,6 milliárd forint volt.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 52,82 ponttal, 0,94 százalékkal emelkedve 5654,33 pontra nőtt.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.

A fővárosban a Fiat 500-as, Budapesten kívül pedig a Peugeot 3008-as és 308-as modellek voltak a legnépszerűbben a Wigo autómegosztó szolgáltatás felhasználói körében 2023-ban.