Nem vesz részt a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján Magnus Carlsen

A világ jelenlegi legjobb sokkozójának számító norvég 2023-ban saját elhatározásából nem próbálkozott meg a címvédéssel. Magnus Carlsen 2025-ben sem fogja visszahódítani a világbajnoki címet.

A világ első számú sakkozója, a norvég Magnus Carlsen visszalépett a világbajnok-jelöltek tornájától, amelyet április 2. és 25. között rendeznek meg Torontóban. Az ex-világbajnok döntéséről a chess.com szakportálnak nyilatkozott.

A fő ok az, hogy nem szeretem a jelenlegi lebonyolítási rendszert. Ez az egyszerű válaszom arra, miért nem veszek részt a tornán – jelentette ki Carlsen, aki decemberben címvédőként indult és egyaránt megnyerte a rapidsakk- és a villámsakk-világbajnokságot.

A 33 éves norvég a klasszikus sakkban 2013 óta őrizte a világbajnoki titulust, majd motivációhiányra hivatkozva 2022-ben közölte, hogy nem hajlandó játszani a címért. A párosmeccsen sorozatban másodszor kellett volna találkoznia az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját. Carlsent a nemzetközi sportági szövetség, a FIDE megfosztotta a világbajnoki címtől.

Helyét a sakkvilág trónján a kínai Ting Li-zsen foglalta el, aki tavaly áprilisban legyőzte az utódlásról döntő páros mérkőzésen Nyepomnyascsijt. Tinget a jelöltek torontói nyolcas tornájának első helyezettje hívhatja ki címmeccsre.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.