Nem vesz részt a sakkvilágbajnok-jelöltek tornáján Magnus Carlsen

A világ jelenlegi legjobb sokkozójának számító norvég 2023-ban saját elhatározásából nem próbálkozott meg a címvédéssel. Magnus Carlsen 2025-ben sem fogja visszahódítani a világbajnoki címet.

A világ első számú sakkozója, a norvég Magnus Carlsen visszalépett a világbajnok-jelöltek tornájától, amelyet április 2. és 25. között rendeznek meg Torontóban. Az ex-világbajnok döntéséről a chess.com szakportálnak nyilatkozott.

A fő ok az, hogy nem szeretem a jelenlegi lebonyolítási rendszert. Ez az egyszerű válaszom arra, miért nem veszek részt a tornán – jelentette ki Carlsen, aki decemberben címvédőként indult és egyaránt megnyerte a rapidsakk- és a villámsakk-világbajnokságot.

A 33 éves norvég a klasszikus sakkban 2013 óta őrizte a világbajnoki titulust, majd motivációhiányra hivatkozva 2022-ben közölte, hogy nem hajlandó játszani a címért. A párosmeccsen sorozatban másodszor kellett volna találkoznia az orosz Jan Nyepomnyascsijjal, aki megnyerte a világbajnokjelöltek tornáját. Carlsent a nemzetközi sportági szövetség, a FIDE megfosztotta a világbajnoki címtől.

Helyét a sakkvilág trónján a kínai Ting Li-zsen foglalta el, aki tavaly áprilisban legyőzte az utódlásról döntő páros mérkőzésen Nyepomnyascsijt. Tinget a jelöltek torontói nyolcas tornájának első helyezettje hívhatja ki címmeccsre.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...