Újabb címvédés: ismét Magnus Carlsen a rapidsakk világbajnoka

Újabb címvédés: ismét Magnus Carlsen a rapidsakk világbajnoka

A világ legjobbjának számító norvég nagymester ötödik alkalommal lett a műfaj világbajnoka. A nőknél nagyon szoros csatában orosz győzelem született.

Magnus Carlsen címét megvédve ötödször nyerte meg a rapidsakk világbajnokságot. A norvég nagymester veretlenül zárta a 13 fordulós tornát, amelyen hétszer győzött és hatszor döntetlent játszott, így tíz pontjával élen végzett a 202 fős mezőnyben. Másodikként a szlovén színekben versenyző Vladimir Fedoseev zárt 9,5 ponttal, a harmadik pedig a kínai Jü Jang-ji lett 9 ponttal. Carlsen sikerével 60 ezer dollárral gazdagodott.

A Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) beszámolója szerint a nőknél sokkal szorosabb küzdelemben dőlt el a világbajnoki cím sorsa, ugyanis az orosz Anasztaszija Bodnaruk, az indiai Humpy Koneru és a kínai Lej Ting-csie egyaránt 8,5 ponttal zárta a viadalt, közülük előbbi kettő rájátszásban döntött a vb-címről. A párosmérkőzést 2,5-1,5-re Bodnaruk nyerte, aki így 40 ezer dollárt is kapott.

A nők 117 fős mezőnyében nem volt magyar induló, míg a férfiaknál a magyar színekben versenyző Grigoriants Sergey 28. lett 8 ponttal, míg Sjugirov Sanan 105. helyen végzett 6,5 ponttal, Ruck Róbert pedig 107. lett ugyancsak 6,5 ponttal.

Az üzbegisztáni Szamarkandban zajló esemény a villámsakk világbajnoksággal folytatódik.

Április 20-án és 21-én rendezik meg az idei Telekom Vivicittá kétnapos futófesztivált Budapesten. A 39. kiírás legnépszerűbb távja ezúttal is a félmaraton, de bármelyik korosztály találhat magának kihívást. Az élményhez pedig a mesterséges intelligencia is igyekszik hozzájárulni.

Az új kiadvány részletes, érdekes és ismeretterjesztő formában mutatja be a Magyarországon jelenleg előforduló, természetvédelmi, horgászati vagy gazdasági szempontból jelentős halfajokat.

Lendületes hetet tudhat maga mögött a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX erősödéséből mind a négy vezető részvény kivette a részét.