Üzbegisztánban rendezik az idei rapidsakk- és villámsakk vb-t

Üzbegisztánban rendezik az idei rapidsakk- és villámsakk vb-t

A férfiaknál mindkét műfajban a norvég Magnus Carlsen a címvédő.

 Az üzbegisztáni Szamarkand ad otthont az idei rapidsakk- és villámsakk-világbajnokságnak december 26. és 30. között – jelentette be csütörtökön a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE).

Rapidsakkban, más nevén gyorssakkban, a 15 perces alapidejű mérkőzések világbajnokságán 2022-ben, a kazahsztáni Almatiban a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott, a női világbajnoki címet pedig a kínai Tan Csung-ji szerezte meg. A még rövidebb játszmákat jelentő villámsakkban, ahol háromperces alapidejű meccseket váltva egymással, szintén 13 fordulós rendszerben vetélkedtek a nemzetközi nagymesterek, és ebben a műfajban is Carlsen bizonyult a legjobbnak, míg a nőknél a kazah Bibiszara Aszaubajeva érdemelte ki a világbajnoki elsőséget.

Üzbegisztán lesz a 2026-os sakkolimpiának házigazdája is, 2024-es csúcsviadalt pedig Budapesten rendezik majd.

/ A borítókép forrása: Pixabay

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.