Üzbegisztánban rendezik az idei rapidsakk- és villámsakk vb-t

Üzbegisztánban rendezik az idei rapidsakk- és villámsakk vb-t

A férfiaknál mindkét műfajban a norvég Magnus Carlsen a címvédő.

 Az üzbegisztáni Szamarkand ad otthont az idei rapidsakk- és villámsakk-világbajnokságnak december 26. és 30. között – jelentette be csütörtökön a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE).

Rapidsakkban, más nevén gyorssakkban, a 15 perces alapidejű mérkőzések világbajnokságán 2022-ben, a kazahsztáni Almatiban a norvég Magnus Carlsen diadalmaskodott, a női világbajnoki címet pedig a kínai Tan Csung-ji szerezte meg. A még rövidebb játszmákat jelentő villámsakkban, ahol háromperces alapidejű meccseket váltva egymással, szintén 13 fordulós rendszerben vetélkedtek a nemzetközi nagymesterek, és ebben a műfajban is Carlsen bizonyult a legjobbnak, míg a nőknél a kazah Bibiszara Aszaubajeva érdemelte ki a világbajnoki elsőséget.

Üzbegisztán lesz a 2026-os sakkolimpiának házigazdája is, 2024-es csúcsviadalt pedig Budapesten rendezik majd.

/ A borítókép forrása: Pixabay

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...