Elege lett a klasszikus sakkból Magnus Carlsennek

Elege lett a klasszikus sakkból Magnus Carlsennek

A regnáló norvég világbajnoknak csökkent a motivációja, az újabb címvédéssel sem próbálkozik meg, és szünetet fog tartani.

Ráunt a klasszikus sakkra és versenyszünetet akar tartani Magnus Carlsen, a norvégok regnáló világbajnoka. A játékos az után beszélt erről, hogy másodikként végzett a hagyományos hollandiai nemzetközi tornán, Wijk aan Zee-ben rendezett Tata Steel-en. A viadalt követő hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most pihenni szándékozik.

Egy ideig nem fogok klasszikus sakkot játszani, mert az elmúlt hetekben kissé rosszul lettem tőle – fogalmazott a torna médiaszolgálatának adott interjúban a világbajnoki címvédő, aki a hollandiai viadalon egymás után két partiját is elveszítette, ilyesmire pedig 2015 óta nem volt példa pályafutásában.

A 32 éves Carlsen 2013 óta a klasszikus sakk világbajnoka, címét négyszer védte meg, legutóbb 2021-ben, Jan Nyepomnyascsij ellenében. Az orosszal kellett volna asztalhoz ülnie a jövő áprilisban esedékes újabb vb-döntőben is, ám tavaly nyáron a norvég közölte: kellő motiváció hiányában visszalép a párharctól.

Bejelentése után a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE jelezte, hogy a vb-címért a világbajnok-jelöltek tavalyi tornájának győzteseként Nyepomnyascsij és az ott második kínai Ting Li-zsen küzdhet meg.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.