Elege lett a klasszikus sakkból Magnus Carlsennek

Elege lett a klasszikus sakkból Magnus Carlsennek

A regnáló norvég világbajnoknak csökkent a motivációja, az újabb címvédéssel sem próbálkozik meg, és szünetet fog tartani.

Ráunt a klasszikus sakkra és versenyszünetet akar tartani Magnus Carlsen, a norvégok regnáló világbajnoka. A játékos az után beszélt erről, hogy másodikként végzett a hagyományos hollandiai nemzetközi tornán, Wijk aan Zee-ben rendezett Tata Steel-en. A viadalt követő hétfői nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy most pihenni szándékozik.

Egy ideig nem fogok klasszikus sakkot játszani, mert az elmúlt hetekben kissé rosszul lettem tőle – fogalmazott a torna médiaszolgálatának adott interjúban a világbajnoki címvédő, aki a hollandiai viadalon egymás után két partiját is elveszítette, ilyesmire pedig 2015 óta nem volt példa pályafutásában.

A 32 éves Carlsen 2013 óta a klasszikus sakk világbajnoka, címét négyszer védte meg, legutóbb 2021-ben, Jan Nyepomnyascsij ellenében. Az orosszal kellett volna asztalhoz ülnie a jövő áprilisban esedékes újabb vb-döntőben is, ám tavaly nyáron a norvég közölte: kellő motiváció hiányában visszalép a párharctól.

Bejelentése után a Nemzetközi Sakkszövetség, a FIDE jelezte, hogy a vb-címért a világbajnok-jelöltek tavalyi tornájának győzteseként Nyepomnyascsij és az ott második kínai Ting Li-zsen küzdhet meg.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.