Hivatalossá vált a sakkvilágbajnoki döntő párosítása

Hivatalossá vált a sakkvilágbajnoki döntő párosítása

A világbajnok Magnus Carlsen nem ül asztalhoz a címvédés érdekében, így 2023-ban orosz vagy kínai játékos ülhet fel a sakkvilág trónjára.

Véglegessé vált, hogy az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen vív meg a sakkvilágbajnoki trónért, miután a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen nem vállalta a címért kiírt párosmérkőzést.

Az orosz-kínai párosítást a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tette közzé honlapján, egyszersmind rögzítve, hogy a világelső, és regnáló világbajnok Carlsen hivatalosan, írásban is megerősítette visszalépését a címvédéstől.

Nyepomnyascsij a világbajnok-jelöltek nyári tornájának megnyerésével alanyi jogon hívhatta kit Carlsent, Ting pedig mint a nyolcfős madridi viadal második helyezettje szerzett jogot a fináléban való szereplésre. A világbajnoki döntőt 2023-ban rendezik, közelebbi időpont és helyszín még nincs.

Carlsen először idén júliusban nyilatkozott úgy, hogy nem érez motivációt arra, hogy újabb világbajnoki döntőt játsszon, főként nem az orosz nemzetközi nagymesterrel. A 31 éves norvég, aki a múlt év végén Nyepomnyascsijjal szemben magabiztosan őrizte meg titulusát, 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, és azt követően négyszer védte meg a címét.

November óta működik az osztrák fővárosban Ausztria egyik legmodernebb rehabilitációs központja. A centrumban a világ húsz legjobb robotizált terápiás eszköze segíti az agyvérzésen átesettek, sclerosis multiplexes betegek és traumás gerincsérültek mozgásszervi rehabilitációját, jelentősen növelve a fizioterápia hatékonyságát.

Tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde indexkínálata. A BUX és a BUMIX mellett a középvállalati XTEND, és a közép-európai blue chipeket tartalmazó CETOP részvénykosárral is kereskedhetünk.

A Budapesti értéktőzsde részvényindexe emelkedett a héten. A vezető részvények többsége szintén pluszban zárta a kereskedést.