Hivatalossá vált a sakkvilágbajnoki döntő párosítása

Hivatalossá vált a sakkvilágbajnoki döntő párosítása

A világbajnok Magnus Carlsen nem ül asztalhoz a címvédés érdekében, így 2023-ban orosz vagy kínai játékos ülhet fel a sakkvilág trónjára.

Véglegessé vált, hogy az orosz Jan Nyepomnyascsij és a kínai Ting Li-zsen vív meg a sakkvilágbajnoki trónért, miután a jelenlegi világbajnok norvég Magnus Carlsen nem vállalta a címért kiírt párosmérkőzést.

Az orosz-kínai párosítást a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) tette közzé honlapján, egyszersmind rögzítve, hogy a világelső, és regnáló világbajnok Carlsen hivatalosan, írásban is megerősítette visszalépését a címvédéstől.

Nyepomnyascsij a világbajnok-jelöltek nyári tornájának megnyerésével alanyi jogon hívhatta kit Carlsent, Ting pedig mint a nyolcfős madridi viadal második helyezettje szerzett jogot a fináléban való szereplésre. A világbajnoki döntőt 2023-ban rendezik, közelebbi időpont és helyszín még nincs.

Carlsen először idén júliusban nyilatkozott úgy, hogy nem érez motivációt arra, hogy újabb világbajnoki döntőt játsszon, főként nem az orosz nemzetközi nagymesterrel. A 31 éves norvég, aki a múlt év végén Nyepomnyascsijjal szemben magabiztosan őrizte meg titulusát, 2013-ban az indiai Viswanathan Anand legyőzésével foglalta el a sakkvilág trónját, és azt követően négyszer védte meg a címét.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...