Jelentős az árvízvédelmi készültség, csütörtökön tetőzhet a Duna Budapesten

Jelentős az árvízvédelmi készültség, csütörtökön tetőzhet a Duna Budapesten

Országszerte csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség karácsony másnapján is. A fővárosban december 28-ra várják a Duna vízszintjének tetőzését a vízügy szakemberei.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így Magyarországon is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. A karácsonyi időszakban is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi tájékoztatásából.

A csapadékos időjárás következtében a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn este, 18:00 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént, ott tegnap hétfőn este 19-22 óra körül, 558 centiméteres volt a legmagasabb vízállás. A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó (amely Komáromnál folyik bele a Dunába) az előrejelzettnél több vizet hoz a Dunába, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várhatóak. Esztergomnál kedden délelőtt 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, a vízügy szakemberei szerdán napközbeni tetőzést várnak 580 centiméter körüli szinten.

A kedd délelőtt 10 órai budapesti vízállás 636 centiméter volt, a tetőzés a szakemberek szerint 680 centiméter körül várható 28-án a hajnali-reggeli órákban. A rakpart (645 centiméter) magasságát kedden napközben, délután érte el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá december 29-én mehet a vízállás. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható december 29-30-án.

Nemcsak a Duna partszakaszán rossz a helyzet. Szintén árhullám van levonulóban a Lajtán, ahol Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdán, másodfokúhoz közeli tetőzéssel. A Rába Körmendnél december 24-én az esti órákban tetőzött 365 centiméterrel. Győrnél szerda délelőtt elsőfok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedést itt már nem valószínűsítenek a szakemberek.

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, Nógrádszakálnál kedden tetőzött 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél várhatóan december 27-én, kevéssel a másodfokú fok felett tetőzik majd.

A Tiszán is folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, főleg a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Emiatt a Közép-Tiszán újra elsőfok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. A következő néhány napban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...