Jelentős az árvízvédelmi készültség, csütörtökön tetőzhet a Duna Budapesten

Jelentős az árvízvédelmi készültség, csütörtökön tetőzhet a Duna Budapesten

Országszerte csaknem 1200 kilométeren van árvízvédelmi készültség karácsony másnapján is. A fővárosban december 28-ra várják a Duna vízszintjének tetőzését a vízügy szakemberei.

Az elmúlt napokban Európa jelentős részén, így Magyarországon is, ciklonok és frontjaik okoztak változékony időjárást. A karácsonyi időszakban is folytatódott a változékony, csapadékos és szeles időjárás, több hullámban hullott további 15-60 milliméter, néhány osztrák vízgyűjtőn 60-80 milliméter közötti, vegyes halmazállapotú csapadék, miközben jelentős enyhülés kezdődött – derült ki az Országos Vízügyi Főigazgatóság keddi tájékoztatásából.

A csapadékos időjárás következtében a Dunán és mellékfolyóin árhullámok vonulnak le. A Duna Nagybajcsnál hétfőn este, 18:00 óra körül tetőzött 612 centiméteres vízállással. A tetőzés már Gönyűnél is megtörtént, ott tegnap hétfőn este 19-22 óra körül, 558 centiméteres volt a legmagasabb vízállás. A legfrissebb előrejelzések szerint a Vág folyó (amely Komáromnál folyik bele a Dunába) az előrejelzettnél több vizet hoz a Dunába, ezért a Komárom alatti szakaszokon magasabb tetőzések és lassabb apadás várhatóak. Esztergomnál kedden délelőtt 10 órakor 570 centiméter volt a vízállás, a vízügy szakemberei szerdán napközbeni tetőzést várnak 580 centiméter körüli szinten.

A kedd délelőtt 10 órai budapesti vízállás 636 centiméter volt, a tetőzés a szakemberek szerint 680 centiméter körül várható 28-án a hajnali-reggeli órákban. A rakpart (645 centiméter) magasságát kedden napközben, délután érte el a folyó. A számítások szerint a rakpart szintje alá december 29-én mehet a vízállás. Baján a tetőzés 810 centiméter körül várható december 29-30-án.

Nemcsak a Duna partszakaszán rossz a helyzet. Szintén árhullám van levonulóban a Lajtán, ahol Mosonmagyaróvárnál kedd hajnalban elsőfokú készültség volt érvényben. Itt is további áradás várható szerdán, másodfokúhoz közeli tetőzéssel. A Rába Körmendnél december 24-én az esti órákban tetőzött 365 centiméterrel. Győrnél szerda délelőtt elsőfok feletti, 552 centiméteres vízállást mérnek, további jelentős emelkedést itt már nem valószínűsítenek a szakemberek.

Az Ipolyon hétfőn újabb árhullám érkezett, Nógrádszakálnál kedden tetőzött 279 centiméteres vízállással. Az Ipoly Ipolytölgyesnél várhatóan december 27-én, kevéssel a másodfokú fok felett tetőzik majd.

A Tiszán is folytatódik az árhullám levonulása, a tetőzés már elhagyta a folyó hazai szakaszát. Jelenleg még első fok feletti vízállásokat mérnek Kiskörénél és Szolnoknál. A továbbiakban a lassú apadást, említésre méltó vízszintemelkedések törik meg, főleg a Szamoson érkező kisebb árhullám hatására. Emiatt a Közép-Tiszán újra elsőfok fölötti vízállások várhatóak. A Tisza több mellékfolyóján is a lehullott csapadék és a hóolvadás hatására vízszint-emelkedések indultak meg. A következő néhány napban újra árvédelmi fokozatot megközelítő vagy azt meghaladó vízállás fordulhat elő a Krasznán, a Túron, a Bodrogon, illetve a Zagyva-Tarna és a Körösök vízrendszerén.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.