Idén decemberben is járja Budapest utcáit a Mikulástroli és a Mikulásbusz

Idén decemberben is járja Budapest utcáit a Mikulástroli és a Mikulásbusz

A Baptista Szeretetszolgálat huszadik Cipősdoboz Akciójához kilencedik alkalommal csatlakozik a BKK. A járatokon normál díjszabás mellett lehet utazni, a Mikulás és a Manó pedig ünnepi hangulatban várják az utasokat.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is közlekedik az adventi időszakban Budapesten a Mikulástroli, amely idén is a Városháza Parkból indul ajándékgyűjtő útjára. Az immáron kilencedik alkalommal ünnepi díszbe öltöztetett járművön december 5-től december 18-ig a Mikulás és segítője várja az utasokat, illetve a cipősdobozba csomagolt ajándékokat, amelyeket a BKK és a BKV Zrt. idén is eljuttat a Baptista Szeretetszolgálatnak. A Mikulástrolival a 72-es, a 75-ös, a 76-os, a 77-es, a 80-as és a 82-es trolibusz vonalán december 18-ig, hétfőig lehet utazni, azt követően január 7-ig, vasárnapig fénytroliként közlekedik.

Ajándékokat gyűjt a Mikulástroli

A Baptista Szeretetszolgálat idén már huszadik alkalommal hirdette meg a Cipősdoboz Akciót. A Mikulástrolin összegyűjtött ajándékokat rászoruló gyermekeknek juttatják el. Ezek a cipősdoboznyi ajándékok Magyarország legszegényebb, legtávolabbi részeiben örvendeztetik meg a gyerekeket. A kezdeményezésről a ciposdoboz.hu oldalon számos hasznos információ található.

A cipősdobozba tett ajándékokat a Mikulástrolin kívül az alábbi BKK Ügyfélközpontokban is le lehet adni:

  • Keleti pályaudvar ügyfélközpont (VII., Baross tér, metróállomás, aluljáró szint)
  • Kelenföld ügyfélközpont (XI., Kelenföld vasútállomás, metróállomás, aluljáró szint)
  • Széll Kálmán tér ügyfélközpont (II., Széll Kálmán tér, metróállomás)
  • Szentlélek tér ügyfélközpont (III., Szentlélek tér, HÉV-állomás)

Az messziről is könnyen észrevehető ünnepi külső mellett a Mikulástrolin dekoratív utastér fogadja a BKK utasait, ahol a Mikulás és a Manó személyesen veszi át a gyerekeknek szánt adományokat.

A Mikulástroli – kihasználva a jármű adta lehetőségeket – önjáró üzemben minden nap a belvárosig közlekedik.

A 75-ös, a 76-os, a 77-es és a 80-as trolibusz vonalán közlekedve a Blaha Lujza térig meghosszabbított útvonalon jár, így biztosítja a lehető legtöbbeknek a járat elérését.

A Mikulástrolin normál díjszabás szerint lehet utazni, a járat közlekedési rendjéről a közlekedési vállalat tematikus oldalán, indulási időpontjairól pedig a BKK menetrendjéből, a trolibuszok ikonjára kattintva lehet tájékozódni. Az ünnepi dekorációval felszerelt csuklós trolibusz december 19. és január 7. között tovább közlekedik az említett trolivonalakon. A Mikulástroli mellett egy szóló típusú fénytroli is közlekedik a városban, menetrendje szintén a fenti linkeken megtalálható.

Elindul a Mikulásbusz is

December 6-án adventi útjára indult a BKV Mikulásbusza is. A karácsonyi hangulatúra feldíszített, különleges jármű december 23-ig közlekedik. A DPI206 rendszámú (amit összeolvasva a Mikulás érkezésének dátumát, december 6-át kapjuk) Mikulásbusz a vidám, ünnepi külső díszítés mellett a jármű belső terében is meghitt, karácsonyi dekoráció várja az utasokat, hozzájárulva az ünnepváráshoz. A BKV munkatársai az idén is az egyik környezetbarát, alacsonypadlós Van Hool típusú, CNG-üzemű autóbuszt díszítették fel.

BKV Mikulásbusz Budapest 2023
A 105-ös és a 210-es vonalán közlekedik az idei Mikulásbusz.
Fotó: BKV Zrt.

A Mikulásbusz – menetrend szerint – a 105-ös és a 210-es vonalán közlekedik december 23-ig. A különleges járat azonban azokon a napokon is igazi ünnepi meglepetést okozhat, amikor a menetrend szerint nem jár, a Dél-pesti régióban ugyanis bármikor felbukkanhat. A Mikulásbuszon normál díjszabással, érvényes menetjeggyel lehet utazni.

A BKV teljes fényflottája, összesen hat villamos és két busz, december elsején indult el, és szinte az egész várost behálózza, hozzájárulva a főváros ünnepi hangulatához. A feldíszített ünnepi Fogaskerekű – a vágányzár után – december 10-én – indul útjára. A budapesti fényflotta 2024. január 7-ig közlekedik majd.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.