Teljesen elektromos földi kiszolgálásra vált Budapesten a Wizz Air

Teljesen elektromos földi kiszolgálásra vált Budapesten a Wizz Air

A fapados légitársaság a Menzies Aviation vállalattal és a Budapest Airporttal közösen valósította meg a zöld járatfordulót.

A Wizz Air légitársasága, a világ repülőtereinek és légitársaságainak egyik vezető szolgáltató partnere, a Menzies Aviation, valamint a Budapest Airport közösen jelentette be, hogy bizonyos járatok földi kiszolgálását ezentúl teljesen elektromos eszközökkel végzik majd a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A Budapest Airport zöld fordulatát a budapesti repülőtéren biztosított, elektromos berendezésekhez használt töltőinfrastruktúra alapozta meg. A kötelezettségvállalást a Menzies elektromos berendezéseket előnyben részesítő szemlélete is támogatja. A cég kiemelt céljai közt szerepel az is, hogy 2025-ig eszközeinek 25 százaléka megújuló energiával működjön. A Menzies által alkalmazott elektromos csomagszállító vontatók és szalagrakodók, napelemekkel ellátott utaslépcsők, földi áramellátó egység, push-back járművek, ivóvíz és mosdóegységek támogatják a Wizz Air minél biztonságosabb felszállását a Budapest Airportról, miközben javítják az energiafelhasználást és a működési hatékonyságot.

A teljesen elektromos földi kiszolgálás lehetőséget terem arra, hogy a dízelüzemű berendezésekhez képest repülőgépenként számítva akár 80 százalékkal csökkenjen a szén-dioxid-kibocsátás. A Menzies megoldása egyszerre két Wizz Air repülőgépet képes teljesen elektromos berendezésekkel kiszolgálni.

Mi vagyunk az első légitársaság a budapesti repülőtéren, amely teljesen elektromossá alakítja földi kiszolgálását – köszönhetően a Menzies Aviation közreműködésének. Ezzel is szeretnénk kifejezni elkötelezettségünket amellett, hogy 2030-ig további 25 százalékkal csökkentjük a karbonkibocsátásunkat. A budapesti bázisú repülőgépeink kizárólag Airbus A321neo típusúak, amelyek jelentős környezetvédelmi teljesítménye lehetővé teszik számunkra, hogy a legalacsonyabb szén-dioxid-intenzitással repüljünk Európában – nyilatkozta ennek kapcsán Yvonne Moynihan, a Wizz Air fenntarthatóságért felelős igazgatója.

A karbonsemlegesség kiemelt stratégiai célunk, és ennek elérésére ösztönözzük partnereinket is. A Budapest Airport felelőssége, hogy biztosítsa az elérhető környezetbarát infrastruktúrát, ideértve a különböző technológiákat, megoldásokat, és partnereinktől is elvárjuk, hogy támogassák a fenntarthatósági kezdeményezéseket. Repülőtér-üzemeltetőként nagyon sokat teszünk azért, hogy a légikikötő minél fenntarthatóbb módon működjön, közvetlen működésünkből adódó kibocsátásunkat tíz év alatt 65 százalékkal csökkentettük. Már több mint 100 darab elektromos földi kiszolgáló jármű látja el a feladatokat a repülőtéren nap mint nap, töltésükhöz 43 töltési parkoló pozíció áll rendelkezésre – fejtette ki Mike Carlson, a Budapest Airport pénzügyi vezérigazgató-helyettese.

A Wizz Air összesen 14 repülőgépet üzemeltet Budapesten, amelyek mindegyike keskenytörzsű Airbus A321neo típus. Beszámolói alapján a 2023-as pénzügyi évben a Wizz Air elérte eddigi legalacsonyabb, 53,8 grammos szén-dioxid-intenzitását, ami egyben iparági rekord is az európai légiközlekedésben.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.