Fontos információkat közölt a fővárosi temetők közlekedési rendjéről a BKK

Fontos információkat közölt a fővárosi temetők közlekedési rendjéről a BKK

Október 30. és november 3. között iskolaszüneti menetrend van érvényben a fővárosban. Mindenszentekre is menetrend-módosításokkal készül a BKK.

Október 30-a hétfő és november 3-a péntek közötti munkanapokon a Budapesti Közlekedési Központ járatai az iskolaszünet idején érvényes menetrend szerint közlekednek, november elsején szerdán, Mindenszentek napján pedig az ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi menetrendet kell figyelni – írta hétfői közleményében a BKK. Az ünnepi időszakban a temetők kényelmesebb megközelítése érdekében a fővárosi közlekedési cég idén is járatsűrítésekkel készül, illetve rendkívüli járatokat indít.

A temetők környékén útlezárásokra kell számítani, amelyek hatással lehetnek a környéken áthaladók közlekedésére is. Az ünnepi időszakban a sírkertek környékén jellemző jelentős gépkocsiforgalom, illetve korlátozott parkolási lehetőségek miatt a BKK javasolja, hogy a temetőkbe látogatók elsősorban a közösségi közlekedési eszközöket válasszák. A mindenszentekhez és a halottak napjához kapcsolódó további temetői információkról a Budapesti Temetkezési Intézet oldalán lehet tájékozódni.

Új köztemető

Az Új köztemető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as, valamint ebben az időszakban minden nap napközben az Új köztemetőig közlekedő 37-es villamost, továbbá november 1-jén, szerdán a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között közlekedő 28B villamost, a Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as, a 202E és a 268-as autóbuszokat, valamint november 1-jén, szerdán Kőbánya-Kispest M és az Új köztemető között közlekedő 68B autóbuszt ajánlja. A temető elérhető továbbá a Puskás Ferenc Stadion metróállómás felől a 95-ös és 195-ös autóbusszal is. A 28B villamosjárat útvonala és menetrendje elérhető a BKK felületein.

Módosul a 95-ös és a 195-ös autóbusz útvonala. A Felsőcsatári köz végállomás felé tartó buszok november 1-ig, szerdáig a Harmat utca–Újhegyi út útvonalon érik el a temetőt, az útvonalváltozás miatt nem érintik a Kada utca/Mádi utca, Kada utca/Maglódi út, a Bajcsy-Zsilinszky kórház, a Venyige utca és a Sírkert út megállóhelyet. A temetőnél az Újhegyi úton, a körforgalom előtt áll meg a 95-ös busz.

Azoknak, akik gépjárművel érkeznek, fontos információ, hogy az Új köztemető környékén ideiglenes forgalmi rend lép életbe. Az Újhegyi utat a Maglódi úttól a temető bejárata felé a közösségi közlekedésnek tartják fenn november 1-jén 20:00-ig. Ebben az időszakban a Sírkert utat egyirányúsítják a Kozma utca irányába. A Kozma utca Jászberényi út–körforgalom közötti szakaszát november 1-jén 20 óráig operatív rendőri intézkedéssel – a forgalom nagyságának függvényében – a Jászberényi út irányába csak a közösségi közlekedési járatok használhatják.

A budapesti temetők közlekedési rendje

A Farkasréti temető a Széll Kálmán tér és a Déli pályaudvar, illetve az M2-es metró felől a november 1-jén, szerdán napközben sűrűbben közlekedő 59-es, illetve az 59A villamossal érhető el. Emellett a 8E és az 53-as autóbusz is gyakrabban közlekedik november 1-jén, szerdán előbbi gyors eljutást biztosítva többek között Kelenföld és Gazdagrét felől.

Az Óbudai temető megközelítéséhez november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 160-as, továbbá a 260-as járatot ajánlja a BKK. A 118-as és a 218-as autóbusz mellett 118B jelzéssel rendkívüli buszjárat indul a Szentlélek tér H és az Óbudai autóbuszgarázs között november 1-jén, szerdán biztosítva a H5-ös HÉV felől is a sírkert könnyebb elérését. A 118B rendkívüli buszjárat útvonala és menetrendje a BKK felületein érhető el.

A Megyeri temető megközelítéséhez a szokásosnál sűrűbben induló 30A, valamint a 30-as, a 230-as és a 147-es autóbuszt ajánlja a BKK. Október 30-án és 31-én, hétfőn és kedden a 122E autóbusz Káposztásmegyer, Mogyoródi-patak végállomás felé is megáll a Megyeri temetőnél. November 1-jén 30B jelzéssel rendkívüli járat közlekedik Újpest-központ M végállomás és Megyer, Szondi utca között.

A Rákospalotai temető megközelítéséhez a november 1-jén a szokásosnál sűrűbben induló 196-os, 196A, valamint a 231-es és a 231B autóbuszokat, továbbá november 1-ig a megszokottnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszokkal közlekedő 130-as járatot ajánlja a BKK.

A Pesterzsébeti temető megközelítéséhez a Határ út felől az 52-es pótlóbuszt, Gubacsi út felől a 2B pótlóbuszt, illetve a 36-os buszt ajánlja a BKK. A temető elérhető a megszokottnál sűrűbben közlekedő 135-ös autóbusszal, amely november 1-jén az áruházak zárva tartása miatt csak a Szentlőrinci úti lakótelepig közlekedik. A 36B rendkívüli buszjárat közlekedik a Gubacsi út/Határ út és Szentlőrinci úti lakótelep között.

A Kispesti temető megközelítéséhez a 42-es villamos helyett közlekedő pótlóbuszt, továbbá a 93-as, a 93A, a 132E, a 142E, a 194-es és a 194B autóbuszokat ajánlja a BKK.

A Pestszentlőrinci temető megközelítéséhez a 93-as, a 93A, a 182-es, a 182A, a 184-es, a 217-es, a 282E és a 284E buszokat ajánlja a BKK.

A Csepeli temetőhöz a megszokott menetrendjük szerint közlekedő 38-as, a 38A, a 138-as, a 238-as és a 278-as autóbusszal lehet eljutni. A felsorolt vonalakon a szokásosnál nagyobb befogadóképességű, csuklós autóbuszok közlekednek.

A Cinkotai temető a 92-es és a 92A autóbuszokkal közelíthető meg.

A Budafoki temető az 58-as és a 158-as, a 250-es és a 250B buszjárattal, valamint november 1-jén a Savoya Parktól induló 158B autóbusszal közelíthető meg.

A Budakeszi temető a 22-es, a 22A, a 188-as és a 222-es autóbusszal közelíthető meg.

A Nagytétényi temető megközelítésére a 13-as, a 33-as, a 113-as, a 113A és a 133E buszok igénybevételét javasolja a BKK.

A Fiumei Úti Sírkert megközelítésére a BKK a 23-as, illetve a 24-es villamos mellett Kőbánya felől a 28-as, a 28A és a 37-es villamost ajánlja. November 1-jén rendkívüli járatként a Keleti pályaudvar és az Új köztemető között 28B jelzéssel is közlekedik villamos.

Az Kozma utcai izraelita temető megközelítésére a BKK a Blaha Lujza tér felől a 28-as villamost, Kőbánya-Kispest metróállomástól pedig a 68-as autóbuszt ajánlja.

A Kispesti öreg temető megközelítéséhez az 54-es, az 55-ös, a 84E, a 89E, a 99-es, a 151-es és a 294E buszjáratokat ajánlja a BKK, melyek a megszokott menetrendjük szerint közlekednek.

Hol érdemes utazás előtt tájékozódni ?

A Budapesti Közlekedési Központ mind a közösségi közlekedési változásokról, mind a közúti fennakadásokról folyamatosan friss információkat nyújt a BudapestGO alkalmazáson, vagy a BKK Info weboldalán keresztül.

A BKK Info – Közút oldalon valós idejű közúti közlekedési információk érhetők el, a fővárosban közlekedők interaktív térkép segítségével tájékozódhatnak arról, hogy hol milyen fennakadásokra kell számítaniuk; az előre tervezett forgalomkorlátozások már napokkal az életbe lépésük előtt elérhetők ezen a címen.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.