Modern buszokkal újulhat meg a BKK flottája 2025-től

Modern buszokkal újulhat meg a BKK flottája 2025-től

Újabb modern, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát autóbuszokkal újulhat meg a budapesti járműflotta 2025-től. Az új járművek a kor elvárásainak megfelelő tulajdonságukkal és felszereltségükkel szolgálhatják a Budapesten utazók kényelmét.

A Budapesti Közlekedési Központ közbeszerzési eljárásokat indított közforgalmú autóbuszjáratok üzemeltetésére. Eredményes eljárások esetén az új megállapodások a 2015-től forgalomba állt 240 autóbusszal – jelenleg az ArrivaBus Kft. által – teljesített, 2025-től ütemezetten lejáró szolgáltatási szerződéseket váltják ki. Az új szerződések a tervek szerint ugyanúgy tíz évre szólnak, és további két évvel meghosszabbíthatók – derült ki a BKK közleményéből.

A szeptember 29-én, pénteken megjelent ajánlati felhívások első körben összesen 150 új autóbusz – 50 szóló, valamint 50 és további 50 csuklós – forgalomba állításával végzett szolgáltatást foglalnak magukban. A lejáró szerződések szerint üzemeltetett autóbuszokat folyamatosan felváltó új járművek a város szinte bármelyik vonalán közlekedhetnek majd.

A tervek szerint 2025-től forgalomba álló új autóbuszoknak köszönhetően javul a fővárosi közösségi közlekedés színvonala. Az új járművekkel szemben elvárás, hogy megfeleljenek a környezetvédelmi követelményeknek, illetve olyan tulajdonságokkal és felszereltséggel rendelkezzenek (tágas férőhely, légkondicionálás, akadálymentesség, fedélzeti kamerák, korszerű utastájékoztató rendszer), amelyek növelik az utasok komfortérzetét.

A közlekedési vállalat elkötelezett a fenntartható működtetés, a mindenkit megillető tisztább levegő és egy élhetőbb Budapest megteremtése mellett. Ezért a fennmaradó 90 busszal végzett szolgáltatás teljesítését teljesen elektromos autóbuszokkal várja el. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljárások még 2023-ban elindulnak.

A fővárosi buszflotta 2022 őszén 135 új járművel bővült, idén májustól pedig az ArrivaBus Kft. tulajdonában és üzemeltetésében összesen 150 korszerű, klimatizált, alacsony padlós és környezetbarát jármű állt forgalomba. Ugyanakkor még mindig nagyjából 300 korszerűtlen autóbusz járja a Budapest utcáit, emiatt az autóbuszpark megújítása és folyamatos frissítése továbbra is célja a BKK-nak.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.