Remekelt szeptemberben a BUX index

Remekelt szeptemberben a BUX index

A borús nemzetközi hangulat ellenére kedvező számokat produkált az év kilencedik hónapjában a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

Továbbra is borús hangulat uralkodik a nemzetközi részvénypiacokon. Az Amerikai Egyesült Államokban a központi banki rendszer által előrevetített üzenetek adnak okot aggodalomra, amelyek alapján a magas kamatok továbbra is jelen lesznek, ez pedig kiemelt nyomást gyakorol a tőzsdékre. A befektetői aggályok, ha mérsékeltebben is, de az ázsiai és európai vezető tőzsdéken is megjelentek a hónap során.

A nem túl kedvező globális összkép ellenére a magyar tőkepiac meg tudta tartani a stabilitását szeptemberben is, a BUX index még a rekordot döntő augusztusi értékhez képest is javítani tudott, és enyhe, 0,1 százalékos növekedéssel, újabb rekordot döntött: 55 838,5 ponton zárt,

legmagasabb értékét, 58 020 pontot pedig szeptember 15-én érte el, amely minden idők legmagasabb napi záróértékének bizonyult.

A legnagyobb, 169,8 milliárd forint értékben szeptemberben továbbra is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés, őt követte a Richter Gedeon és a MOL: előbbi 31,3 milliárd, utóbbi 31,2 milliárd forintos forgalommal zárta a szeptembert. A mid-capek közül az OPUS emelkedett ki, 40 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, a középvállalati piacon, a BÉT Xtenden pedig a NAVIGATOR tudhat maga mögött erős hónapot, 50 százalékos emelkedéssel.

Az azonnali részvénypiac forgalma összességében ebben a hónapban 263,7 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 12,6 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyét szeptemberben a WOOD & Company zárta az élen, 145,2 milliárd forinttal, a 2-3. helyet pedig az ERSTE és a Concorde érte el, 126,7 és 121,7 milliárd forinttal.