Fiatal holland lány lett a sakk népszerűsítésének nagyágyúja

Fiatal holland lány lett a sakk népszerűsítésének nagyágyúja

A koronavírus-járvány hónapjai alatt nagy lendületet kapott az online sakkozás. A streamelés népszerűsége a pandémia után is töretlen maradt, ehhez a holland Anna-Maja Kazarian is nagyban hozzájárult.

Szeptember 9-én Rotterdamban rendezik meg a holland országos rapid sakkbajnokságot. A versenyre nagy nevek is szép számmal beneveztek. Ennek apropóján több résztvevőt is bemutattak az esemény honlapján.

Köztük van Anna-Maja Kazarian is, aki streamerként sokat tesz a sakk népszerűsítéséért. A 23 éves holland hölgy évek óta építi Twitch-csatornáját, ahol több mint 33 ezer követője van, sokan közülük rendszeres nézői a sakk-közvetítéseinek. Civilben mesterséges intelligenciából szerzett diplomát, miközben sportágában is szép sikereket ér el. Többek között 25 holland ifjúsági bajnoki címet szerzett a különböző kategóriákban. A streamjeiben saját online sakkpartijait közvetíti, játszmákat elemez, vagy akár a nézők ellen is játszik egy-egy partit – azonban nem könnyű legyőzni őt. Ezen kívül a nagy sakkversenyek élő közvetítésével is foglalkozik, többek között online sakkolimpiát, vagy legutóbb a világkupát is többször közvetítette. A kommentálást nagy szakértelemmel, és töretlen lelkesedéssel teszi, barátságos stílusa sokakat a képernyő elé szegez.

Anna-Maja 2020 februárjában indította el saját csatornáját a Twitchen. Az időzítéssel szerencséje volt, hiszen nem sokkal később az embereket otthonaikba kényszerítette a koronavírus-járvány. Ugyan sok kellemetlenséget okozott, hogy mindenki a négy fal között ült, de a nézettség szempontjából előnyös volt a streamerek számára, akik között akkoriban még nem volt akkora választék, mint napjainkban, és jóval kevesebben foglalkoztak magas szinten sakkal.

Az elején rá kellett jönnöm, hogyan működik az egész, és mire van szükségem egy jó streamhez. Ráadásul kezdetben kicsit szégyenlős voltam, és alig nézett valaki. Akkor még a Lichess nevű oldalon játszottam partikat. És ha írtak valamit a chaten, arról gyakran lemaradtam, mert a sakk-partikra koncentráltam – nyilatkozta a kezdetekről Anna-Maja Kazarian.

A holland lánynak egyáltalán nem az volt a célja, hogy egy népszerű csatornát hozzon létre. Eleinte önmagáért csinálta a közvetítéseket, és élvezte a dolgot. Mivel épp egy olyan időszakában volt a pályafutásának, amikor a sakkozás kevésbé ment jó neki, így szüksége volt valami másra, hogy ennek köszönhetően új motivációt találjon. A Twitch-csatornájának sikere, és a pozitív visszajelzések egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy túljusson a hullámvölgyön.

A streaming sokat segített nekem. Az adások közben játszottam a partikat, arra az emberek reagáltak, amire és viszont reagáltam. Így lassan, de biztosan újra megtaláltam a motivációmat. Ráadásul az évek során sikerült egy szép közösséget építenem – mondta erről Anna-Maja Kazarian.

A fiatal sakkozónő jelenleg teljes mértékben a sakkozásra koncentrál, ami a nagy szenvedélye, és szeretné kideríteni, hogy meddig juthat el vele. Hosszú távú célja az, hogy megszerezze a női nagymesteri címet (WGM), utána pedig a nemzetközi mester (IM) titulust is megcélozza.

A borítókép forrása: Frans Peeters / © Flickr

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.