Fiatal holland lány lett a sakk népszerűsítésének nagyágyúja

Fiatal holland lány lett a sakk népszerűsítésének nagyágyúja

A koronavírus-járvány hónapjai alatt nagy lendületet kapott az online sakkozás. A streamelés népszerűsége a pandémia után is töretlen maradt, ehhez a holland Anna-Maja Kazarian is nagyban hozzájárult.

Szeptember 9-én Rotterdamban rendezik meg a holland országos rapid sakkbajnokságot. A versenyre nagy nevek is szép számmal beneveztek. Ennek apropóján több résztvevőt is bemutattak az esemény honlapján.

Köztük van Anna-Maja Kazarian is, aki streamerként sokat tesz a sakk népszerűsítéséért. A 23 éves holland hölgy évek óta építi Twitch-csatornáját, ahol több mint 33 ezer követője van, sokan közülük rendszeres nézői a sakk-közvetítéseinek. Civilben mesterséges intelligenciából szerzett diplomát, miközben sportágában is szép sikereket ér el. Többek között 25 holland ifjúsági bajnoki címet szerzett a különböző kategóriákban. A streamjeiben saját online sakkpartijait közvetíti, játszmákat elemez, vagy akár a nézők ellen is játszik egy-egy partit – azonban nem könnyű legyőzni őt. Ezen kívül a nagy sakkversenyek élő közvetítésével is foglalkozik, többek között online sakkolimpiát, vagy legutóbb a világkupát is többször közvetítette. A kommentálást nagy szakértelemmel, és töretlen lelkesedéssel teszi, barátságos stílusa sokakat a képernyő elé szegez.

Anna-Maja 2020 februárjában indította el saját csatornáját a Twitchen. Az időzítéssel szerencséje volt, hiszen nem sokkal később az embereket otthonaikba kényszerítette a koronavírus-járvány. Ugyan sok kellemetlenséget okozott, hogy mindenki a négy fal között ült, de a nézettség szempontjából előnyös volt a streamerek számára, akik között akkoriban még nem volt akkora választék, mint napjainkban, és jóval kevesebben foglalkoztak magas szinten sakkal.

Az elején rá kellett jönnöm, hogyan működik az egész, és mire van szükségem egy jó streamhez. Ráadásul kezdetben kicsit szégyenlős voltam, és alig nézett valaki. Akkor még a Lichess nevű oldalon játszottam partikat. És ha írtak valamit a chaten, arról gyakran lemaradtam, mert a sakk-partikra koncentráltam – nyilatkozta a kezdetekről Anna-Maja Kazarian.

A holland lánynak egyáltalán nem az volt a célja, hogy egy népszerű csatornát hozzon létre. Eleinte önmagáért csinálta a közvetítéseket, és élvezte a dolgot. Mivel épp egy olyan időszakában volt a pályafutásának, amikor a sakkozás kevésbé ment jó neki, így szüksége volt valami másra, hogy ennek köszönhetően új motivációt találjon. A Twitch-csatornájának sikere, és a pozitív visszajelzések egyaránt hozzájárultak ahhoz, hogy túljusson a hullámvölgyön.

A streaming sokat segített nekem. Az adások közben játszottam a partikat, arra az emberek reagáltak, amire és viszont reagáltam. Így lassan, de biztosan újra megtaláltam a motivációmat. Ráadásul az évek során sikerült egy szép közösséget építenem – mondta erről Anna-Maja Kazarian.

A fiatal sakkozónő jelenleg teljes mértékben a sakkozásra koncentrál, ami a nagy szenvedélye, és szeretné kideríteni, hogy meddig juthat el vele. Hosszú távú célja az, hogy megszerezze a női nagymesteri címet (WGM), utána pedig a nemzetközi mester (IM) titulust is megcélozza.

A borítókép forrása: Frans Peeters / © Flickr

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...