Az új tanévvel együtt a Sulizóna Program is elrajtolt

Az új tanévvel együtt a Sulizóna Program is elrajtolt

A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódóan biztonságosabb környezetet teremt a BKK az iskolák környékén. Az elmúlt hetekben Budapesten három helyszínen valósultak meg a Sulizóna Program fejlesztései.

Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a hazai közoktatásban a 2023/2024-es tanév. A tanítási időszak kezdetére több helyszínen is megvalósultak a Sulizóna Program fejlesztései a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ kezdeményezésére létrejött akció célja, hogy kismértékű átalakításokkal, valamint figyelemfelhívó eszközökkel biztonságosabban lehessen közlekedni az iskolák környékén.

Szeptember elsejére a IV. kerületi Megyeri úti Általános Iskolánál, az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál, és a XVII. kerületi Újlak utcai Kéttannyelvű Általános Iskola környékén megvalósult fejlesztések a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, valamint a kerületi önkormányzatok összefogásával és finanszírozásával jöttek létre.

A programban résztvevő iskolák bejárata előtt a forgalomtól védett területeket alakítottak ki, ahol a gyerekek nagyobb biztonságban tudják megközelíteni az iskolák bejáratát. Egyes intézményeknél a MOME Innovációs Központ szakemberei által tervezett színes, figyelemfelhívó táblák és felfestések jelzik a Sulizóna határát.

Van, ahol az egyirányúsították az utcát, máshol virágládákat helyeztek ki a biztonságosabb közlekedés érdekében, illetve minden részvevő iskola környezetében „Puszi és Pá” parkolóhelyeket alakítottak ki, hogy a gépjárművel érkezők rendezett körülmények között tudjanak arra rövid időre megállni, amíg a diákok ki- illetve beszállnak az autókba.  Ezeket a várakozóhelyeket K+R táblák jelzik, reggel 7:00 és 9:00 kifejezetten ezt a funkciót töltik be.  Ezeken az időszakokon kívül viszont a „Puszi és Pá” helyek hagyományos parkolóként használhatók.

A Sulizónákról a Budapesti Közlekedési Központ videót is készített. A már lezárult fejlesztések egyfajta tesztidőszaknak is tekinthetők, a BKK tudásmegosztással és koordinációval támogatja újabb Sulizónák kialakítását, amennyiben az önkormányzatok jelzik csatlakozási és támogatási szándékukat.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.