Az új tanévvel együtt a Sulizóna Program is elrajtolt

Az új tanévvel együtt a Sulizóna Program is elrajtolt

A szeptemberi iskolakezdéshez kapcsolódóan biztonságosabb környezetet teremt a BKK az iskolák környékén. Az elmúlt hetekben Budapesten három helyszínen valósultak meg a Sulizóna Program fejlesztései.

Pénteken hivatalosan is kezdetét vette a hazai közoktatásban a 2023/2024-es tanév. A tanítási időszak kezdetére több helyszínen is megvalósultak a Sulizóna Program fejlesztései a fővárosban. A Budapesti Közlekedési Központ kezdeményezésére létrejött akció célja, hogy kismértékű átalakításokkal, valamint figyelemfelhívó eszközökkel biztonságosabban lehessen közlekedni az iskolák környékén.

Szeptember elsejére a IV. kerületi Megyeri úti Általános Iskolánál, az Újpesti Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolánál, és a XVII. kerületi Újlak utcai Kéttannyelvű Általános Iskola környékén megvalósult fejlesztések a Budapesti Közlekedési Központ, a Budapest Közút, valamint a kerületi önkormányzatok összefogásával és finanszírozásával jöttek létre.

A programban résztvevő iskolák bejárata előtt a forgalomtól védett területeket alakítottak ki, ahol a gyerekek nagyobb biztonságban tudják megközelíteni az iskolák bejáratát. Egyes intézményeknél a MOME Innovációs Központ szakemberei által tervezett színes, figyelemfelhívó táblák és felfestések jelzik a Sulizóna határát.

Van, ahol az egyirányúsították az utcát, máshol virágládákat helyeztek ki a biztonságosabb közlekedés érdekében, illetve minden részvevő iskola környezetében „Puszi és Pá” parkolóhelyeket alakítottak ki, hogy a gépjárművel érkezők rendezett körülmények között tudjanak arra rövid időre megállni, amíg a diákok ki- illetve beszállnak az autókba.  Ezeket a várakozóhelyeket K+R táblák jelzik, reggel 7:00 és 9:00 kifejezetten ezt a funkciót töltik be.  Ezeken az időszakokon kívül viszont a „Puszi és Pá” helyek hagyományos parkolóként használhatók.

A Sulizónákról a Budapesti Közlekedési Központ videót is készített. A már lezárult fejlesztések egyfajta tesztidőszaknak is tekinthetők, a BKK tudásmegosztással és koordinációval támogatja újabb Sulizónák kialakítását, amennyiben az önkormányzatok jelzik csatlakozási és támogatási szándékukat.

Szimbolikus kereskedésindító csengetéssel ünnepelte a közelmúltban részvényei tőzsdei bevezetését a Kermann IT Solutions Nyrt. A vállalat papírjaival a Budapesti Értéktőzsde Xtend kategóriában lehet kereskedni.