Különleges építészeti megoldásokkal készült egy zürichi sportközpont

Különleges építészeti megoldásokkal készült egy zürichi sportközpont

Az ABB Kőbe zárt zene című építészeti videósorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutatja be. A svájci Sportzentrum Kerenzerberg 2022-ben megkapta a Global KNX People’s Choice Award díjat.

A Kőbe zárt zene sorozat az építészet csúcsait mutatja be a nézők számára szerte a világon. A legújabb részben a svájci Alpokban tekintélyes monstrum magasodik a Walensee (Walenstadt-tó) fölé, ami ezúttal nem egy hegy, hanem a Sportzentrum Kerenzerberg épülete. Immár 50 éve, hogy a multisportközpont – a helyszínre látogató sportkedvelőkhöz hasonlóan – egy percre sem állt le. A létesítmény nemrég elképesztő átalakuláson ment keresztül.

Egyre többen sportolnak arrefelé, Zürichben az emberek több mint fele hetente legalább három órát edz. Nyilvánvalóvá vált, hogy a terület kiemelt sportközpontját bővíteni kell: Zürich kanton 2015-ben építészeti pályázatot írt ki a létesítmény nyugati irányú bővítésére.

Az egyik pályázó cég azonban ezt másképp gondolta, nevezetesen a Burkard Meyer Architekten, mely a Suurstoffi ingatlanfejlesztéstől a BäreTower toronyházig számtalan svájci épület tervezője volt. Az általuk kidolgozott megoldás szerint a sportcentrum átalakítása nem arról szólt, hogy mindent tovább bővítsenek, hanem a tereket fizikailag és tematikai szempontból szerették volna szorosan összekapcsolni. Burkard Meyer – partnerével, Oliver Dufnerrel közösen – elnyerte a pályázatot, és a létesítmény körvonalai az ő elképzelésüknek megfelelően változtak meg.

A középpontban elhelyezkedő ikerépítmény három sportcsarnokot és egy kilencemeletes lakótömböt foglal magában, igényesen megépített, előregyártott betonhéjazatba ágyazott faburkolatú szobákkal. Bátor és izgalmas megközelítés, mely az új elrendezést helyezi a középpontba. Egy íves lépcsőházon keresztül vezet az út az alagsorba, ahol az új és régi tereket egy jól megvilágított folyosó köti össze. Oliver Dufner ezt helyet a központ alvilágának nevezte. Az emberek itt találkozhatnak, élhetnek társasági életet, és vehetnek részt különféle tevékenységekben.

Valójában az összes beltéri létesítmény – az uszodát, a szaunát, az edzőtermet, az elmélyülésnek szánt tereket, a hotelt és az éttermet is beleértve – innen érhető el. Burkard Meyer rendet teremtett a káoszban, és azóta minden koherensnek és kompaktnak tűnik.

A központ működését az automatizálás tovább célszerűsítette. A 750 helyiség környezeti feltételei távolról ellenőrizhetők és állíthatók be. Az árnyékolók, a világítótestek, a fűtés, illetve a szellőzés működése precízen szabályozható. A levegő minősége garantált, az ablakok mindenkori állapotát a rendszer folyamatosan figyeli. Itt minden a biztonságról, a kényelemről és a hatékonyságról szól.

Ráadásul a károsanyag-kibocsátás mértéke is radikálisan csökkent. Ennek eléréséhez napelem inverterek, szünetmentes áramforrások, képernyők, mozgásérzékelők és vezérlő interfészek egészítik ki azt a portfóliót, amit az ABB ehhez a komplexumhoz nyújtott, mely energiaszükségletének egyharmadát maga képes fedezni. Burkard Meyer precíz tervezése és a hatékony digitális technológiák kombinációja a világ egyik legkiválóbb és leginkább fenntartható sportcentrumát hozta létre.

A Kőbe zárt zene sorozat további részei magyar felirattal ide kattintva tekinthetők meg, az angol eredeti nyelvűek pedig itt találhatók.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...