A fiatal cégek túlélése került leginkább veszélybe

A fiatal cégek túlélése került leginkább veszélybe

Az idei évben aggasztóan magas a felszámolási eljárások száma, év végére elérheti a húszezret is. A legnagyobb arányban a 3-5 éves cégeket érinti ez a veszély.

Az idei év második negyedévében a magyar gazdaság 2,4 százalékkal esett vissza – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal néhány napja közölt GDP-adataiból. Az ipar, a szállítás és a kereskedelem vezetett ebben a csökkenésben, míg a mezőgazdaság stabilizáló erőt mutatott. Az előző negyedévi eredményekhez képest a gazdaság teljesítménye 0,3 százalékkal zsugorodott. Szintén csökkenést mutat a magyar cégtérkép is, az Opten adatai alapján a tavalyi év decemberéhez viszonyítva most már 10 ezerrel kevesebb vállalkozás formálja a gazdasági körképet.

Ennek a csökkenésnek a fele két nemzetgazdasági ághoz köthető – szakmai, tudományos, műszaki tevékenység, valamint információ és kommunikáció –, amit nagymértékben alakított a tavalyi évben bekövetkezett KATA változás. Szintén ebbe a csoportba tartozik a kereskedelem és a feldolgozóipar is.

2023-ban a cégek számának csökkenése eddig töretlen volt, és várhatóan ez augusztusban sem fog változni, amennyiben a cégalapítások továbbra is hasonlóan alacsony szinten maradnak. A megszűnések számát a végelszámolással megszűnt cégek számának csökkenő tendenciája befolyásolta leginkább, ami várható volt, hiszen lassan, de elfogynak a KATA változás miatt tavaly elindított nagyszámú végelszámolási eljárások.

A megszűnések júliusi száma nem kiugróan magas, az elmúlt 7 év szezonális átlagát kis mértékben haladja meg, azonban a júliusi alapítások már 20 százalékkal elmaradnak a hétéves átlagtól. Ugyan tömeges megszűnéseket várnánk a jelenlegi gazdasági körülmények között, azonban a tényleges visszajelzést mégis az alapítások visszafogottságában láthatjuk. Az alapítási kedv növekedését támogató jelentős gazdasági környezet javulást rövid időn belül nem látunk, ezért várhatóan a cégtrendben sem valószínűsíthető fordulat – magyarázta Alföldi Csaba, az Opten céginformációs szakértője.

Az előző hónaphoz hasonlóan alakultak a friss cégbírósági eljárások. Habár a felszámolások száma továbbra is magasnak számít, 1818 új eljárással mégis jelentős csökkenést mutatnak az előző két hónap 2500 körüli értékéhez képest.

Ugyan a felszámolási eljárások trendje csökkenőnek mutatkozik, az idén regisztrált csaknem 13000 eset az elmúlt hat év csúcsát jelenti, és az év végére akár 20000 eljárás is beindulhat.

Kiemelten a 3-5 év közötti vállalkozásokat érinti ez a helyzet, ők teszik ki az esetek 44 százalékát.

Még mindig több mint 75 százalékban azok a cégek uralják az új felszámolási eljárásokat, akiknek a hatályos adószámának a törlése 365 nappal ezelőtt már megkezdődött. Ez arra enged következtetni, hogy a felszámolási eljárás alá eső cégek többsége még érintett a járvány miatti moratórium hatásával. Ez nagymértékben elhomályosítja a mai gazdasági helyzet által kiváltott cégtrend mozgást – ismertette Alföldi Csaba.

Az Opten – Cégfluktuációs Index (az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkhöz képest) júliusi értéke átlagosan 9-10 százalék körül mozgott. Vármegyei szinten elemezve az elmúlt időszakot az Opten–CFI Tolna, Veszprém és Győr-Moson-Sopron vármegyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Heves, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye produkálta.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.