Jó hetet zárt a történelmi csúcsot is döntő BUX

A vezető részvények közül a nagyot erősödő OTP járult hozzá legjobban a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének emelkedéséhez.

Csökkenő forgalomban kismértékben emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 56 232,21 ponton zárt pénteken, 117,80 ponttal, 0,21 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 53,54 milliárd forint volt az előző heti 89,22 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A Telekom és az OTP árfolyama minimálisan emelkedett, a Mol és Richter árfolyama visszaesett.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, hogy a negatív nemzetközi befektetői hangulat ellenére csütörtökön történelmi csúcsot döntött a hazai részvényindex, elsősorban az OTP kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. A bankpapírral kapcsolatos hír, hogy a Goldman Sachs 16 800 forintról 18 600 forintra emelte az OTP-re vonatkozó 12 havi célárfolyamot, az ajánlás változatlanul vétel. Az OTP Bankra jelenleg 12 vételi, 2 eladási ajánlás van érvényében, a medián célárfolyam 13 635 forint.

A Richterre is céláremelés érkezett a héten, ezúttal a lengyel PKO BP 9500 forintról 10 600 forintra emelte a gyógyszerpapírra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, változatlanul vételi ajánlás mellett.

A hét során közölt makrogazdasági adatok közül a legfontosabb a második negyedéves GDP adat volt, amely a vártnál kedvezőtlenebb képet festett a magyar gazdaságról. Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékos visszaesést mért a KSH, az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedés helyett, éves szinten a GDP a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, munkanappal korrigálva 2,3 százalékkal csökkent. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

A vezető részvények közül:

  • A héten a több mint 6 százalékkal erősödő OTP árfolyama 0,11 százalékkal, 15 forinttal értékelődött fel. A bankpapír, 14 100 forinton zárt, 30,8 milliárd forintot meghaladó heti forgalomban.
  • A Mol ára a héten 0,67 százalékkal csökkent, a részvény 2652 forinton zárt pénteken, heti forgalma 6,4 milliárd forint volt.
  • A Richter árfolyama 0,752 százalékot gyengült, a részvény 9230 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma megközelítette a 7,4 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama szintén 0,11 százalékkal emelkedett a héten, a papír 440,0 forinton zárt pénteken, heti forgalma 251,9 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4815,02 ponton zárt a héten, ami 267,10 ponttal, 5,87 százalékkal magasabb az előző hetinél.

A tartós hőség megterheli a szervezetet, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők. A legmagasabb szintű hőségriasztást július 18-ig hosszabbította meg az NNGYK és a Katasztrófavédelem.

Az angol labdarúgó-válogatott utolsó pillanatban szerzett góllal hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a holland csapatot a németországi Európa-bajnokság Dortmundban játszott szerdai elődöntőjében. Kifejezetten nagy iramban kezdődött a mérkőzés, a várakozásoknak megfelelően valamelyest a hollandok voltak aktívabbak. Ugyan nagy helyzet nem volt a meccs elején, az Oranje mégis vezetést szerzett Simons egyéni villanásának köszönhetően, ugyanis labdaszerzése után egy pontos lövéssel maga is fejezte be az akciót. Hátrányban nagyobb sebességi fokozatba kapcsoltak az angolok, akik 11-esből hamar egy...