Jó hetet zárt a történelmi csúcsot is döntő BUX

A vezető részvények közül a nagyot erősödő OTP járult hozzá legjobban a Budapesti Értéktőzsde részvényindexének emelkedéséhez.

Csökkenő forgalomban kismértékben emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 56 232,21 ponton zárt pénteken, 117,80 ponttal, 0,21 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 53,54 milliárd forint volt az előző heti 89,22 milliárd forint után, a vezető részvények vegyesen teljesítettek. A Telekom és az OTP árfolyama minimálisan emelkedett, a Mol és Richter árfolyama visszaesett.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, hogy a negatív nemzetközi befektetői hangulat ellenére csütörtökön történelmi csúcsot döntött a hazai részvényindex, elsősorban az OTP kiemelkedő teljesítményének köszönhetően. A bankpapírral kapcsolatos hír, hogy a Goldman Sachs 16 800 forintról 18 600 forintra emelte az OTP-re vonatkozó 12 havi célárfolyamot, az ajánlás változatlanul vétel. Az OTP Bankra jelenleg 12 vételi, 2 eladási ajánlás van érvényében, a medián célárfolyam 13 635 forint.

A Richterre is céláremelés érkezett a héten, ezúttal a lengyel PKO BP 9500 forintról 10 600 forintra emelte a gyógyszerpapírra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, változatlanul vételi ajánlás mellett.

A hét során közölt makrogazdasági adatok közül a legfontosabb a második negyedéves GDP adat volt, amely a vártnál kedvezőtlenebb képet festett a magyar gazdaságról. Az előző negyedévhez képest 0,3 százalékos visszaesést mért a KSH, az elemzők által várt 0,2 százalékos növekedés helyett, éves szinten a GDP a nyers adatok szerint 2,4 százalékkal, munkanappal korrigálva 2,3 százalékkal csökkent. A gazdasági teljesítmény csökkenéséhez legnagyobb mértékben az ipar, a piaci szolgáltatások, ezen belül főként a szállítás, raktározás és a kereskedelem járultak hozzá, a csökkenést mérsékelte a mezőgazdaság jó teljesítménye.

A vezető részvények közül:

  • A héten a több mint 6 százalékkal erősödő OTP árfolyama 0,11 százalékkal, 15 forinttal értékelődött fel. A bankpapír, 14 100 forinton zárt, 30,8 milliárd forintot meghaladó heti forgalomban.
  • A Mol ára a héten 0,67 százalékkal csökkent, a részvény 2652 forinton zárt pénteken, heti forgalma 6,4 milliárd forint volt.
  • A Richter árfolyama 0,752 százalékot gyengült, a részvény 9230 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma megközelítette a 7,4 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama szintén 0,11 százalékkal emelkedett a héten, a papír 440,0 forinton zárt pénteken, heti forgalma 251,9 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4815,02 ponton zárt a héten, ami 267,10 ponttal, 5,87 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.