Nem lassított a BUX, csúcsközelbe került a héten az árfolyam

Folytatta hetek óta tartó jó szereplését a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények a Mol kivételével mind pluszban zárták a hetet.

Növekvő forgalomban csúcsközelbe emelkedett a héten a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 56 114,41 ponton zárt pénteken, 2102,35 ponttal, 3,89 százalékkal magasabban, mint egy héttel korábban. A részvénypiac heti forgalma 89,22 milliárd forint volt az előző heti 44,47 forint után, a vezető részvények a Mol kivételével drágultak, a Richter éves csúcsot döntött a pénteki zárásban és az OTP is megközelítette éves csúcsát.

Az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójában kiemelte, hogy az OTP héten közzétett gyorsjelentésében brutális számok szerepelnek. A módosított adózott eredmény 283,9 milliárd forinttal rekordot döntött, 46 százalékkal meghaladta az elemzői konszenzust. A módosító tételek összesen 98,1 milliárd forintot adtak az adózott eredményhez. A működési költségek valamelyest csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva, de a személyi költségek 11 százalékkal megugrottak. Ennek is köszönhető, hogy a bankpapír záróára a hét utolsó kereskedési napján egy éve nem látott értékre emelkedett.

Az összefoglalóban kiemelték, hogy konszenzus feletti árbevétel és nyereség keletkezett a második negyedévben a Magyar Telekomnál, a menedzsment emelte idei várakozását az adózott eredmény bővülésével kapcsolatban, a korábbi moderált növekedésről azt kétszámjegyű növekedésre javította. Láthatóan megtette a pozitív hatását a bevételekre az inflációkövető díjkorrekció, miközben a közvetett költségek csak mérsékeltebb ütemben emelkedtek.

A jelentés előtt, a kifizetett osztalékokkal korrigálva, évtizedes csúcsra húzták a befektetők a Magyar Telekom papírjait.

Az éves csúcsra emelkedő Richterről azt említi az Equilor, hogy a héten újabb megállapodást kötött. A kedd reggeli bejelentése szerint kötelező erejű megállapodást írtak alá a Mithra Pharmaceuticalsszal az Estelle és a Donesta hatóanyag-szállításáról. Bogsch Erik, a Richter igazgatóságának elnöke szerint ezzel a szerződéssel tovább szélesíthetik együttműködésüket a Mithrával, amely lehetővé teszi, hogy kihasználják a meglévő szteroidkémiai tudásukat és hatóanyag-szállítási képességeiket.

A vezető részvények közül:

  • A héten a legnagyobb mértékben, 6,1 százalékkal az OTP drágult, 14 085 forinton zárt, 60 milliárd forintot meghaladó heti forgalomban.
  • A Mol részvényeinek árfolyama a héten 2,48 százalékkal esett vissza, a papír 2670 forinton zárt pénteken, heti forgalma 9,3 milliárd forint volt.
  • A Richter árfolyama 4,32 százalékot erősödött, a részvény 9300 forinton fejezte be a kereskedést pénteken, heti forgalma meghaladta a 9,7 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 2,81 százalékkal nőtt a héten, a papír 439,5 forinton zárt pénteken, heti forgalma 921 millió forintot tett ki.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4547,92 ponton zárt a héten, ami 520,19 ponttal, 12,92 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Bő egy hónappal a kulcscsonttörés és a műtét után újra a legmagasabb szinten versenyzett a legismertebb magyar női kerékpáros. Vas Kata Blanka a belgiumi cyclocross versenyen elért hetedik hellyel tért vissza, és elmondása szerint már nem fáj semmije a sérülés miatt.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe gyenge hetet produkált. A pesti börze vezető részvényei mind mínuszban zárták a kereskedést.