Szárnyalt júliusban a BUX index

Szárnyalt júliusban a BUX index

Miközben az amerikai részvénypiacokat a Fed döntése tartotta lázban, a Budapesti Értéktőzsde indexe rég nem látott remek szériát produkált az év hetedik hónapjában.

A nemzetközi tőkepiacot továbbra is kiemelten befolyásolja a mesterséges intelligencia, többek között a JP Morgan és a Microsoft részvényesei is kiemelten foglalkoztak a témával. A tengerentúli tőzsdéket főleg a Fed kamatdöntő ülése miatt, feszült várakozás jellemezte. A központi bank, 2022 márciusa óta immár a tizenegyedik szigorító lépésként, 25 bázisponttal, 5,25-5,5 százalékra emelte a kamatsávját, amelynek következtében 22 éve a legmagasabb kamatszint van érvényben az Amerikai Egyesült Államokban.

A hazai tőkepiacon a július a BUX indexről szólt, a Budapesti Értéktőzsde részvénymutatója történelmi léptékben is emlékezetes szérián van túl, hiszen sorozatban 13 kereskedési napot zárt emelkedéssel, és júniushoz képest végül 5,7 százalék emelkedéssel 53 375,9 ponton zárta a júliust. A legmagasabb értéket, 53 758,66 pontot, a hónap 25. napjára érte el a mutató.

A legnagyobb, 100,9 milliárd forint értékben a júliusi hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a Mol és a Richter Gedeon követte: az olajvállalat 45,1 milliárd, míg a gyógyszeripari társaság 29,9 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül az Opus emelkedett ki 36,7 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, míg a BÉT Xtenden, azaz a középvállalati piacon a Navigator ért el figyelemreméltó, 10,4 százalékos árfolyam-növekedést.

Az azonnali részvénypiac forgalma 188 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 8,9 milliárd forintot jelent.

Sor került továbbá egy, a hazai tőkepiacon ritkán előforduló eseményre is. Az élelmiszeriparban erős Civita Group, közel félmilliárd forint értékű nyilvános részvényértékesítés kíséretében, bevezette a részvényeit a szabályozott piac Standard kategóriájába, amely ennek nyomán immár 21 kibocsátót számlál.

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban az ERSTE foglalta el az első helyet, 105,2 milliárd forint forgalommal. Őt követte a WOOD & Company 83,9 milliárd, a Concorde pedig 62,8 milliárd forint forgalommal.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.