Erősen kezdte az idei nyarat a BUX index

Erősen kezdte az idei nyarat a BUX index

Az erős májushoz képest tovább emelkedett júniusban is a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX értéke 6,9 százalékkal kúszott magasabbra az év hatodik hónapjában.

A nemzetközi befektetői hangulatot továbbra is a mesterséges intelligenciához kapcsolódó piaci tendenciák határozták meg. Míg a meghatározó európai tőzsdéken pozitív mozgások voltak megfigyelhetők, az amerikai piacok elvesztették a lendületüket, amely elsősorban a chipexport-tilalommal kapcsolatos hírekre vezethető vissza.

A hazai tőkepiac egyik legfontosabb kiemelkedő eseményének a Budapesti Értéktőzsde nyilvános piacra lépése bizonyult, amelyre 2023. június 21-én, a BÉT újraalapításának 33. évfordulóján került sor. A Tőzsde törzsrészvényei a szabályozott piac Standard kategóriájában jelentek meg, a tőzsdefejlesztési célok következő lépcsőfokaként. A bevezetéssel a BÉT legfőbb célja a nyilvános működés előnyeinek népszerűsítése a hazai középvállalatok körében, a tulajdonosi célok és a nemzetközi törekvések támogatása mellett.

A BUX index júniusban folytatta növekedését, májushoz képest több, mint 6,9 százalékos növekedéssel, 50 505,73 ponton zárta a júniust. A legmagasabb értéket, 50 616,25 pontot, a hónap 29. napjára érte el a mutató.

A legnagyobb, 128,6 milliárd forint értékben júniusban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a MOL és a Richter Gedeon követte: az olajvállalat 53,7 milliárd, míg a gyógyszeripari társaság 37,8 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül az Opus és a Delta Technologies emelkedett ki 52,3, illetve 25,4 százalékos részvényárfolyam-növekedéssel, míg a BÉT Xtend, azaz a középvállalati piacon a Polyduct ért el figyelemreméltó, 23,6 százalékos növekedést.

Az azonnali részvénypiac összességében pozitív hónapot zárt, forgalma 230 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 10,5 milliárd forintot jelent. A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban a WOOD & Company végzett az élen, 115,6 milliárd forinttal. Őt követte a Concorde 109,6 milliárd, az ERSTE pedig 88,1 milliárd forinttal.

Az árupiac is új lendületet kapott júniusban, a szekció tavaly október óta a legerősebb hónapját zárta. Az összforgalom 941 millió forintot tett ki, amelynek 83,3 százalékát a fenntartható takarmánykukorica, 16,7 százalékát pedig a fenntartható takarmányárpa adta.

Csaknem egy teljes hónapra megnyílik a Pesti alsó rakpart a pihenni és mozogni vágyók előtt. Július 26 és augusztus 15 között a gyalog és mikromobilitási eszközzel (kerékpárral vagy rollerrel) közlekedők autómentes környezetben használhatják a Jane Haining rakpartot.

A közösségi autózás már 1992 óra része Bécs mindennapjainak. Az igények akkorák, hogy a Free2move vállalat az év végére 1100 járműre bővíti flottáját az osztrák fővárosban.