Májusban is erős hónapot futott a BUX

Májusban is erős hónapot futott a BUX

Lendületesen fejezte be a tavaszt a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX 47 262 ponton zárta a májust, ami 5,4 százalékos bővülés áprilishoz képest.

A nemzetközi tőkepiacon felemás hangulat uralkodott májusban. Miközben az Amerikai Egyesült Államokban az adósságplafonnal kapcsolatos találgatások és várakozások egészen a május 28-i megállapodásig bizonytalanságban tartották a befektetőket világszerte, addig a hónap utolsó negyedében a technológiai szektor a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatok, azon belül is főleg az Nvidia vezérletével jelentős raliba kezdett.

A piaci bizonytalanság a BUX index alakulására kevésbé nyomta rá a bélyegét. Az index egyenletes, végül

az előző hónaphoz, áprilishoz képest több, mint 5,4 százalékos növekedéssel, 47 262 ponton zárta a májust.

A legmagasabb értéket, 47 573 pontot május 26-án érte el a mutató.

A legnagyobb, 105 milliárd forint értékben ebben a hónapban is az OTP Bank részvényeivel zajlott a kereskedés. A bankpapírt a Richter Gedeon és a Mol követte: míg a gyógyszeripari társaság 53 milliárd, az olajvállalat 37,9 milliárd forintos forgalmat ért el. A mid-capek közül a NUTEX és a Duna House tudott a megszokottnál jobban kiemelkedni. Előbbi 16,8 százalékos, utóbbi pedig 15 százalékos részvényárfolyam-emelkedést ért el áprilishoz képest.

Az azonnali részvénypiac összességében pozitív hónapot zárt, forgalma 208 milliárd forintot tett ki, amely egy kereskedési napra vetítve 9,9 milliárd forintot jelent.

A befektetési szolgáltatók versenyében ebben a hónapban is a WOOD & Company zárt az első helyen, 104,8 milliárd forinttal. Őket a Concorde 91,5 milliárd, az ERSTE pedig 90,9 milliárd forinttal követte.

Az árupiac csendes hónapot zárt, az összforgalom 15,3 millió forintot tett ki, amelynek 100 százalékát a fenntartható takarmányárpa adta.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.