Újabb készpénzmentes jegyautomatákat helyez ki a BKK

Újabb készpénzmentes jegyautomatákat helyez ki a BKK

A megváltozott jegyvásárlási szokásokhoz igazodva augusztus elsejétől a fővárosi közlekedési vállalat újabb jegy- és bérletautomatákat tesz készpénzmentessé.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen vásárolnak jegyet és bérletet bankkártyával, emiatt a Budapesti Közlekedési Központ úgy döntött, hogy az utasok gyors és kényelmes kiszolgálása érdekében augusztus elsejétől újabb 25 automatát tesz készpénzmentessé. A közlekedési társaság intézkedésének köszönhetően a jelenlegi 315 automata 25 százalékának üzemeltetése lesz kiszámíthatóbb és üzembiztosabb. Az automaták élettartama tovább emelkedhet, így gazdaságosabb lesz a hálózat fenntartása.

A mostani lépés következtében egyre több olyan készülék lesz a városban, amelyeket már semmilyen módon nem lehet manipulálni, azaz nem tudják megkárosítani az ügyfeleket az erre szakosodott bűnelkövetők.

A BKK decemberben 25, májusban pedig 30 jegy- és bérletautomatát készpénzmentesített, amely most továbbiakkal bővül. Az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy a vásárlók ugyanúgy igénybe vették a bankkártyás automatákat, mint a készpénzzel működőket, viszont így kevésbé alakultak ki sorok a készpénzes automatáknál.

A készpénzmentesített készülékek megjelenése alig változik: letakarják az automaták készpénzt elfogadó és kiadó nyílásait, illetve egy matrica is figyelmezteti majd az ügyfeleket a vásárlási módokra.

Augusztus elsejétől az alábbi helyszíneken lesznek készpénzmentes automaták a fővárosban: Astoria, Batthyányi tér aluljáró, Bikás park, Boráros téri 2-es villamos és HÉV-állomás, Csepel HÉV-állomás, Deák Ferenc tér, Déli pályaudvar, Kelenföld vasútállomás, Keleti pályaudvar, Lehel tér metróbejárat és 14-es villamos-megálló, Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtér 2A és 2B terminál, Mexikói út, Nagyvárad tér, Népliget, Nyugati pályaudvar, Örs vezér tere, Puskás Ferenc Stadion, Rákoskeresztúr-városközpont, Rákospalota, vásárcsarnok, Rákóczi tér, Újpest-Központ, Újpest-Városkapu.

Az átalakítást követően továbbra is minden egyes helyszínen, vagy annak közvetlen közelében lesz olyan automata, amelynél készpénzzel lehet vásárolni. A jegy- és bérletértékesítő pontok teljes listája a bkk.hu/pontkereso oldalon található.

Az utóbbi évek statisztikái azt mutatják, hogy egyre többen vásárolnak bankkártyával. Mára Budapesten az automatás vásárlásokon belül a bankkártyás tranzakciók aránya 63 százalék fölé emelkedett – ez 2019-ben még 50 százalék alatt volt. A bankkártyás automatás-vásárlások összértéke is folyamatosan nő, idén az értékesítésen belül ez már 75 százalék felett van.

Az évek óta tapasztalható tendenciában az is szerepet játszik, hogy az ügyfelek körében egyre népszerűbbek a digitális termékek. A közösségi közlekedést használók 2023. júniusában már minden negyedik teljesárú BKK bérletet digitális formában vásároltak meg. Fél éve még csak minden ötödik bérletet váltottak meg digitálisan.

BKK készpénzmentes jegyautomata
Forrás: BKK

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.