Újabb elektromos buszokat tesztelnek Budapesten

Újabb elektromos buszokat tesztelnek Budapesten

Egy szóló és egy csuklós járművet próbálhatnak ki ingyenesen a fővárosban közlekedők a hónap végéig.

Ismét elektromos buszokat tesztel a BKK Budapesten. Az e105-ös és az e210-es vonalon július 17-e és augusztus 3-a között egy szóló, az e8E vonalon pedig egy csuklós járművel találkozhatnak az utasok július 21-e és 29-e között. A szinte zajtalanul, károsanyag-kibocsátás nélkül közlekedő buszokat mindenki ingyenesen próbálhatja ki az elkövetkezendő hetekben.

Az érintett járatok plusz szolgáltatásként, a 105-ös, a 210-es és a 8E járatok menetrendi indulásain felül közlekednek, és ingyenesen lehet kipróbálni őket. A Budapesten közlekedők által már ismert BudapestGO alkalmazásban percre pontosan nyomon lehet követni, hogy merre járnak az elektromos tesztbuszok, és a járat menetrendjéről is itt lehet tájékozódni.

A BKK tájékoztatása szerint a járműveket főleg azért ezeken a vonalakon tesztelik, hogy minél több, Budapestre jellemző körülmény között kipróbálhassák azokat. Így az átlagos forgalmi viszonyoknak megfelelő városi szakasz mellett hegyvidéki területen, valamint sűrű beépítettségű belvárosi környezetben is lehet információkat szerezni a buszok tulajdonságairól.

A tesztidőszak során az MAN 12e (szóló), illetve 18E (csuklós) járművekkel lehet találkozni a budapesti utcákon. A buszok egy feltöltéssel akár 350 kilométert is meg tudnak tenni, a fékezéskor visszanyert energiát pedig visszatáplálják a rendszerbe. A járművek részletes műszaki specifikációja a gyártó oldalán érhető el.

A tisztán elektromos hajtású, alacsony padlós autóbuszok fővárosi tesztje a BKK és az ArrivaBus együttműködésének köszönhetően valósul meg.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.