Csökkenni fog az áram és a gáz ára is Bécsben

Csökkenni fog az áram és a gáz ára is Bécsben

Korábbi ígéretének megfelelően árcsökkentést jelentett be a Wien Energie. A lakossági ügyfelek július 6-tól 30 százalékkal olcsóbban kapják az áramot és 40 százalékkal olcsóbban a gázt.

A következő néhány hétben a bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie csaknem 1,2 millió lakossági ügyfele kap levelet, benne egy új ajánlattal. Amennyiben elfogadják az OPTIMA-Entspannt tarifát, egy éven keresztül a jelenlegihez képest 30 százalékkal olcsóbban kapják majd az áramot, azaz nettó 15,9 centért kilowattóránként. Földgáz esetében 40 százalékkal csökkennek a költségek, így a háztartások nettó 6,3 centért juthatnak egy kilowattóra gázhoz.

A Wien Energia által már korábban is beharangozott árcsökkentést az teszi lehetővé, hogy az energiapiacon megnyugodtak a kedélyek.

A vállalat összesen 340 millió eurót fordít erre a célra. A háztartások július 6. és szeptember 20. között fogadhatják el az új tarifát – függetlenül minden korábbi hűségidőtől vagy szerződéses kötöttségtől.

Az új tarifa egy év árgaranciával és egy éves hűségidővel jár és egy átlagos bécsi háztartás számára – évi 2000 kilowattóra áramfogyasztás és évi 8000 kilowattóra gázfogyasztás mellett – összesen csaknem 610 euró megtakarítást jelent.

A nagyfogyasztókat, akik egyéni, hosszútávú szerződésekkel rendelkeznek, üzletkötői révén keresi meg a Wien Energie, hogy 2023 második félévére ársapkát ajánljon fel a szerződésben megállapított árra.

A távhő esetében az éves elszámolásnál alkalmazott alapdíj-kedvezménnyel a Wien Energie egyszer már könnyített a lakosság terhein, az ősszel kezdődő fűtési szezonra pedig 20 százalékos kedvezményt ad az alap- és munkadíjra azoknál az ügyfeleknél, akik a hivatalos árkiírás szerinti tarifát fizetik a távhőért. Így egy átlagos háztartás – 70 négyzetméteres lakásra számolva – az elkövetkező fűtési szezonban nagyjából 225 eurót spórolhat.

Fontos és helyes, hogy a csökkenő áram-, földgáz- és távhőárakból a bécsi lakosság is részesedik. De ugyanilyen fontos számomra, hogy a bécsi üzemek is profitálnak az árcsökkenésből – nyilatkozta az árcsökkentés bejelentése kapcsán Peter Hanke pénzügyi és gazdasági városi tanácsnok.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.