Energiautalvánnyal támogatja a rászorulókat a bécsi energiaszolgáltató

Energiautalvánnyal támogatja a rászorulókat a bécsi energiaszolgáltató

Ausztria fővárosának energiaszolgáltatója, a Wien Energie tízmillió euró összértékű energiautalvánnyal támogatja a szorult helyzetben lévő bécsieket. A rászorulók az utalványt segélyszervezeteken keresztül vehetik igénybe, az összege pedig személyre szabott.

Mivel az osztrák főváros lakosságának is egyre nagyobb problémát jelent az energiaszámlák kifizetése, a Wien Energie még áprilisban 140 millió euró összértékű energia-segélycsomagot jelentett be, amivel az ügyfelek terheit szeretné enyhíteni. 50 millió euróból távhődíj-kedvezmény lesz, ennek köszönhetően a következő éves elszámolásnál a távhős ügyfelek 20 százalék kedvezményt kapnak az alapdíjból. Az áram- és földgázügyfelek pedig a nyár folyamán kapnak különböző kedvezményeket, illetve ingyen-energia napokat – erre összesen 80 millió eurót fordít a Wien Energie. Szintén ennek a csomagnak a része a tízmillió euró összértékű energiautalvány, amellyel a legszegényebbeknek nyújt segítő kezet az energiaszolgáltató.

Az energiautalványokat a Caritas, a Vöröskereszt és a Volkshilfe segélyszervezeteken keresztül juttatják el a rászorulóknak. Ha valaki ezekhez a szervezetekhez fordul, mert nem tudja kifizetni a rezsiszámlákat, a szociális tanácsadás keretében rögtön kaphat is ilyen utalványt – az összege a rászoruló aktuális anyagi helyzetétől függ – és rendezheti vele a hátralékát vagy kifizetheti az aktuális számláját.

A Wien Energie ezen felül a Vöröskereszt mellett immár a Caritasra és a Volkshilfére is kiterjeszti az úgynevezett energia tanácsadó napokat. Az energiaszolgáltató tíz éve nyújt tanácsadást és segítséget szorult helyzetben lévő ügyfeleinek, a tanácsadó napokon pedig az energiaszolgáltató munkatársai közvetlenül a segélyszervezeteknél várják a hozzájuk fordulókat.

Sok embernek nehezére esik hozzánk fordulnia, ha gondot okoz kifizetni a számlákat. Az energiautalvánnyal és a segélyszervezetekkel történő szoros együttműködéssel mindenkinek segítséget tudunk nyújtani: gyorsan, bürokráciamentesen és célzottan. Ráadásul mindezt ott, ahol már amúgy is professzionális segítséget kapnak – nyilatkozta Michael Strebl a Wien Energie ügyvezetője az energiautalvány kapcsán.

A Wien Energie korábban már bejelentette azt is, hogy további intézkedéseket terveznek annak érdekében, hogy az energiaárak csökkenését a lakosság is érzékelhesse és az üzleti ügyfelek számára is terveznek tehermentesítő lépéseket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.