Tömegeket mozgatott meg az idei Mozgás Éjszakája

Tömegeket mozgatott meg az idei Mozgás Éjszakája

Az idei évben is megrendezésre került a nyár egyik, immár hagyományosnak mondható tömegsport eseménye, a Mozgás Éjszakája. Június 16-án 22 sportág várta az érdeklődőket a Hősök terén és a Városligetben.

Pénteken este kezdődött, és szombaton hajnalban ért véget az idei Mozgás Éjszakája fesztivál. Budapesten, a Hősök terén és Városligetben az Ötpróba és a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem közös rendezvényén 22 sportág várta az érdeklődőket. Az esemény célja a tömegsport népszerűsítése volt, ami lényegében sikerült is, hiszen a szervezők tájékoztatása szerint mintegy 24 ezer ember fordult meg éjszaka a helyszínen.

Az érdeklődők többek között zumbával, jógával, spinninggel, tollaslabdával és a sakkal is megismerkedhettek, de a parasportágak is felkerültek az egyre szélesebb palettára. A budapesti atlétikai világbajnokság is saját sátorral jelent meg a helyszínen, ráadásul az ügyesebbek 50 százalékos jegyvásárlási kedvezményt is szerezhettek a VB versenyszámaira.

A legnépszerűbbek az idén is a futószámok, a túrázás, a görkorcsolya és a kerékpározás voltak. Nem véletlenül, ugyanis ezek teljesítésével Ötpróba pontokat is lehetett gyűjteni.

Természetesen szerkesztőségünk is kilátogatott az eseményre. Az 5,2 kilométeres gyalogtúrát a tavalyi évhez hasonlóan ezúttal is végig jártuk. Mivel ez lényegében a rendezvény ideje alatt végig teljesíthető volt, így akár több pontgyűjtő sportágat is abszolválhatott egy-egy résztvevő.

E sorok írója a kerékpártúrát is célba vette. Ennek rajtja indult legkésőbb, éjjel negyed 1-kor. A 20,6 kilométeres táv ugyanis Budapest utcáin, szinte végig lezárt útvonalon haladt, és az éjjeli időpont volt az, amikor a legkevésbé okozott fennakadást a rakpartok lezárása, vagy épp a hidak félpályás lezárása. A bringások ugyanis a Hősök teréről indulva a Petőfi hídon, a Lánchídon, a Margit hídon és az Árpád hídon is áttekertek, és átszelték a Margit-szigetet is.

Fotó: Tóth Marcell / GazMag

Bár a többség saját kerékpárral vágott neki a futamnak, akár a Mol Bubival is teljesíteni lehetett a távot. Magam is ezt a megoldást választottam. Bár teljesítményben elmarad az országúti kerékpároktól, és a mountain bikeoktól is, de 1 óra és 1 óra 20 perc közötti idővel így is kényelmesen végig lehetett menni vele, az edzettségi szint függvényében.

A szintidő egyébként elég baráti, 2,5 óra volt, így életkortól függetlenül bárki nekivághatott a távnak, kisgyermekes családok és az idősebb korosztály tagjai is képviseltették magukat a közös gurulás során.

Természetesen a rendezvény sikeréhez a kellemes időjárás is hozzájárult. A nyárias idő ideális volt a sportoláshoz, és az esőt is megúszták a helyszínre kilátogató érdeklődők.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.