Szakaszgyőzelemmel kezdett a Svájci Körversenyen Vas Kata Blanka

Szakaszgyőzelemmel kezdett a Svájci Körversenyen Vas Kata Blanka

Pályafutása első World Tour győzelmét aratta a Svájci Körverseny első szakaszán az SD Worx magyar kerékpárosa.

Remek eredménnyel kezdődött a négynapos női Svájci Körverseny a magyar kerékpárrajongók számára. A 21 éves Vas Kata Blanka országúti kerékpáros pályafutásának első World Tour győzelmét aratta.

A nyitó szakasz Winfelden körül, egy 56 kilométeres útvonalon zajlott. Bár csapata, az SD Worx számára ezúttal is a holland Demi Vollering a kiemelt ember az összetett szempontjából, már az előzetes tervek között is az szerepelt, hogy Vas Blanka is harcba szállhat szakaszgyőzelmekért. Az utolsó kilométereken csapattársai nagyot dolgoztak a magyar bringás sikeréért, akinek végül a kubai Arlenis Sierra ellen kellett sprintelnie a győzelemért, és végül sikerült maga mögött tartania a riválist.

Mivel az első szakaszról van szó, így Vas Kata Blanka az összetettben élen állónak járó sárga trikót, a pontversenyben vezetőnek járó fekete trikót, és a legjobb fiatalnak járó fehér trikót is megszerezte. A következő szakaszon ezek közül a legerősebbet, vagyis a sárga trikót fogja viselni. A hegyi pontversenyért járó piros trikót a svájci Elise Chabbey szerezte meg, miután a szakaszon több részhajránál is gyűjtögette a pontokat.

Vasárnap egyéni időfutammal folytatódik a verseny. Vas Kata Blanka ebben a versenyszámban is többszörös magyar bajnok.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.