Rekordot döntött tavaly a felvásárlások száma

Rekordot döntött tavaly a felvásárlások száma

Ugyan a tranzakciók számát vizsgálva bővült a globális M&A piac 2022-ben, azonban a tranzakciók összértéke mintegy 30 százalékkal elmarad a 2021-es rekordévtől.

A 2020-2021 közötti változásokkal ellentétben, amikor a országhatáron belül rendkívül sok tranzakció történt, 2021-ről 2022-re a nyugati gazdaságok helyett a tőke a fejlődő gazdaságokban keresett befektetési lehetőségeket. Ezt a tendenciát jól mutatja, hogy azoknak a tranzakcióknak a részaránya, melyekben amerikai egyesült államokbeli célvállalatot vásároltak fel a 2021-es 40 százalékról 30 százalékra esett vissza a tavalyi évben.

A rekord magas globális tranzakciószám ellenére a tranzakciók összértéke 2022-ben mintegy 30 százalékkal alulmúlta a 2021-es rekordévet. M&A csapatunknak is aktív éve volt 2022-ben, és az idei pipeline is erős. Közelről látjuk, hogy a magas kamatszintek milyen sebeket ejtenek a gazdasági szereplőkön, melyek mérséklésére belátható időn belül kamatcsökkentést vár a piac, amely újabb lendületet adhat a tranzakciós piacoknak – fejtette ki Bíró Balázs, a Deloitte Magyarország vezérigazgatója és a Pénzügyi Tanácsadás vezető partnere.

A 2020-2021 közötti időszakot gazdasági bizonytalanság, az ellátási láncok töredezettsége, valamint a fiskális és monetáris stimulus jellemezte. Ezek helyét 2022-ben átvette a háború, az energiaválság, a magas inflációs környezet és a jegybanki kamatemelési ciklus. Továbbá 2023 elején ezekhez társult egy bankpiaci válság (Silicon Valley Bank, Signature Bank, Credit Suisse, First Republic Bank) is. Ezek hatására a tranzakciós piacon számottevő változás állt be 2022 első feléről az év második felére, ami a tranzakciók összértékében mutatkozik meg látványosan. Míg 2022 első felében összesen 2,4 milliárd dollár értékben kötöttek tranzakciókat, addig az év második felében ez az összeg 1,7 milliárd dollárra, azaz nagyjából 30 százalékkal csökkent.

A közép-kelet-európai tranzakciós számok országbontását vizsgálva is vegyes a kép. A legnagyobb régiós piacokon (lengyel, cseh, román, magyar) folyamatos és jelentős mértékű növekedés figyelhető meg a tranzakciók számában. Lengyelország 2021-ről 2022-re 53 százalékos növekedést ért el, vagyis a pandémia előtti szintek két-háromszorosára ugrott a tranzakciók száma. Továbbá a lengyel piacon több, mint másfélszer annyi addicionális tranzakció született 2021-hez képest, mint a régió többi országában együttvéve.

Ezzel ellentétben Bulgáriában, Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Észak-Macedóniában és a Baltikumban a tranzakciósszám stagnált vagy csökkent 2022-ben. 

A globális, valamint régiós trendekkel összhangban 2022-ben Magyarországon is tovább növekedett az M&A tranzakciós aktivitás. A tavalyi 53 százalékos bővüléshez képest ugyan visszafogottabb mértékben, de így is 25 százalékkal emelkedett a tranzakciók száma tavaly.

2022-ben Magyarországon a hazai befektetők részaránya 52 százalék körül alakult. A közép-kelet-európai régiót is megelőzve a nem régióbeli EU-s (az Egyesült Királyságot is beleértve) országok mutatkoztak a legaktívabb befektetői körnek.

Az utóbbi évtized sikerszektora a közép-kelet-európai régióban az IT szektor volt. Míg 2013-ban megközelítőleg minden 20. tranzakcióban szereplő célvállalat volt IT érdekeltségű, addig 2022-re már közel minden 4. tranzakcióról volt ugyanez elmondható. 2019-2022 között az IT mellett az energia, az ingatlan, a szolgáltatások és az egészségügy is 30 százalék feletti éves átlagos növekedést ért el a tranzakciószámot tekintve.

Magyarországon a 2022-es iparági sorrend jelentősen átrajzolódott a 2021-eshez képest. A régiós sorrendhez hasonlóan hazánkban is az élre tört az IT szektor, megelőzve a pénzügyi és az energia szektort. A pénzügyi szektor még 2021-ben a középmezőnyben foglalt helyet, 2022-re már a második helyre ugrott fel.

A közép-kelet-európai M&A piacon (a tranzakciószám alapú rangsort tekintve) a pénzügyi szektor mérsékelten kap szerepet, azonban Magyarországon ez számít az egyik húzóágazatnak (további információért ajánljuk a Deloitte által évente kiadott angol nyelvű közép-kelet-európai banki, illetve biztosítási M&A piaci tanulmányokat). Az IT és a pénzügyi szektor mellett szintén nagy növekedést lehetett megfigyelni 2022-ben az ipari, illetve a fogyasztói szektorban.

Az IT szektor iránti befektetői vonzalom nemcsak a tranzakciós piacon, de a tőzsdei értékeltségeken keresztül is látható. Az IT szektor tőzsdei értékeltségének növekedése az elmúlt évtizedben jelentősen meghaladta az összes nagyobb szektor növekedési ütemét. Ez a dinamikus növekedés 2022-ben átmenetileg megtört, melynek legmarkánsabb magyarázata a számottevően megnövekedett kamatkörnyezet, melyre ezen növekedési papírok árfolyama különösen érzékeny. 2023 egyelőre felfelé korrekciót hozott, mivel a friss negyedéves vállalati profitjelentések nem rossz minőségűek, valamint 2023 második félévére kamatemelést vár, áraz a piac – részletezte Csomor Csaba, a Deloitte Magyarország Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.