A szabadidős szektort is megtépázták a gazdasági nehézségek

A szabadidős szektort is megtépázták a gazdasági nehézségek

A pandémia második évében megkezdődött a visszarendeződés a szabadidős tevékenységet folytató cégek körében. A nyereség és a saját tőke nemcsak az előző évhez, hanem a járványt megelőző évekhez képest is nőtt.

Május utolsó hétvégéjén sokakban felmerülhet a kérdés, hogy hova vigye a gyerekeket gyereknapkor. A legtöbb szülő a legjobbat szeretné adni gyermekének, de hogy mit válasszon az sok esetben lehet gazdasági kérdés is. A gyereknapra költött összegek a kereskedőknél és szolgáltatóknál is kiemelt figyelemmel bírnak. Az élményszerzés egyik módja az, ami válasz lehet a feltett kérdésre, a szabadidős tevékenység.

A szabadidős tevékenységet végző cégek jellemzően a TEÁOR 932 Egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység alatt találhatóak. Ebbe a kategóriába nemcsak a játszóházak tartoznak, hanem ennek köre bővebb, itt található például a vidámpark, a szabadidő-eltöltés jellegű vásárok, bemutatók, erről a vállalati körről számos érdekesség kiderül az Opten adatai alapján.

A pandémia és recesszió természetesen ezt a szektort sem kímélte, az itt működő cégek száma az elmúlt 6 évben 11 százalékkal csökkent.

A 2022-es év tűnhet úgy, hogy a szektor magához tért, de az országos cégtrendhez hasonlóan a tavaly évi megugrás inkább technikai, mögötte a járvány miatti moratórium hatása húzódik meg.

Helytállóbb megfogalmazás lenne, a valóságot jobban tükrözi, még ha a száraz adatok nem is ezt mutatják, hogy a szektorban működő cégek száma hat éve folyamatosan csökken – mondja Alföldi Csaba, az OPTEN Kft. céginformációs szakértője.

Az ágazat 2019-ben realizálta a legtöbb bevételt, és ebben az évben volt a legmagasabb a foglalkoztatotti létszám is, közel 4.800 fővel. A járvány éveiben a folyamatos létszámcsökkenés jellemezte a területet, azonban 2022-ben fordult a kocka és mintegy 5 százalékos növekedés valósult meg. Ugyan a 2022-es gazdasági adatok még nem állnak rendelkezésre, de biztató, hogy a cégszámok csökkenése mellett a foglalkoztatottság nőtt, és valószínűsíthető, hogy 2022-ben az árbevétel növekedése következett be.

A koronavíru-járvány első éve – a teljes lezárások miatt – a felfutó szektort telibe találta, a terület árbevétele lényegében megfeleződött. Ez még inkább sokkoló lehetett annak tükrében, hogy 2019 kimagasló év volt, 2018-hoz képest 41 százalékkal nőtt az árbevétel. A 2021. évi árbevétel biztató képet mutat, az öt éves intervallumban a második legjobb éve volt a szektornak. Az, hogy mennyire bírja az ágazat a megpróbáltatásokat, jól jellemzik az eladósodottsági adatok. Az eladósodottság szintje a vizsgált években – ahol gazdasági adatok rendelkezésre állnak – egy szűk sávban (62-64 százalék) mozgott, ami a nagy árbevétel zuhanás ellenére sem ugrott meg igazán.

Folyamatos eszköznövekedés jellemezte a területet – 2021-re 17 százalékos –, de szembetűnő, hogy az eladósodottság alapvetően stagnált, ami alapján feltételezhető, hogy tartalékolás is megjelent a szektorban. A takarékosabb üzemmód is rajtakapható, míg 2021 előtt 10 százalék alatti volt minden évben az árbevétel arányos adózott eredmény, addig 2021-ben megközelítette a 14 százalékot, ami a költségösszetevők racionálisabb használatát mutatja.

A számok tükrében nem lehet okunk hurrá optimizmusra, de mind a gyerekek, mind a szülők megnyugtatására elmondható, hogy a játszóházak és az egyéb szabadidős tevékenységek nem fognak eltűnni, jelen lesznek az életünkben. Az infláció miatti reálbér csökkenés, ami a keresletnek szabhat korlátot, és egyben a kínálatot drágítja ma, 2023-ban jelentős hatást gyakorol erre a szektorra, de bízzunk benne, hogy a jövőben nem úri mulatság lesz a szabadidős tevékenység Magyarországon, hanem sokak számára továbbra is elérhető – mondja Alföldi Csaba. 

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.