Forradalmi újítás mentheti meg sok gyermek életét

Forradalmi újítás mentheti meg sok gyermek életét

Az új, gyermekjelenlét-érzékelő funkció észleli, ha az autóban gyermeket felejtenek és erről figyelmeztető jelzést küld a járművezető okostelefonjára.

A Continental technológiai vállalat a még szélesebb körű utasbiztonság érdekében gyermekjelenlét-érzékelő funkcióval (CPD) bővítette okostelefon- alapú járműhozzáférési rendszerét (CoSmA). Amikor a kültéri hőmérséklet eléri a 30 Celsius-fokot, az autó belseje fél órán belül akár 45 fokosrara is felforrósodhat, mely a bent tartózkodó kisgyermekek számára életveszélyes lehet.

Ráadásul igencsak súlyos problémáról van szó, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács adatai alapján az átmelegedett autóban bekövetkező hőguta miatt évente csaknem 40 gyermek veszti életét az Egyesült Államokban. És sajnos hasonló esetre már Magyarországon is volt példa.

A Continental gyermekjelenlét-érzékelő rendszere ultraszélessávú technológiát (UWB) használ a hasonló tragédiák megelőzésére. A fejlesztés érzékeli az autó utasterében felejtett gyermeket, és másodperceken belül figyelmeztetést küld a járművezető okostelefonjára. A funkció beépítésével a járműgyártók eleget tehetnek az Euro NCAP keretében, illetve az Egyesült Államokban 2025-ben életbe lépő, új szigorú gyermekbiztonsági követelményeknek.

A világon mi tettük elsőként elérhetővé az ultraszélessávú okostelefon-alapú járműhozzáférést, a technológiát pedig mostantól életmentésre is használjuk, hiszen rendszerünk képes észlelni a járműben hátrahagyott kisgyerekeket. Az új fejlesztéssel hatalmas értékkel bíró megoldást teszünk elérhetővé ügyfeleink számára – nyilatkozta a fejlesztés kapcsán Jean-Francois Tarabbia, a Continental Architecture and Networking üzleti területének vezetője.

A gyermekjelenlét-érzékelő funkció a már jelenleg is működő digitális jármű-hozzáférési rendszerbe ágyazva működik, mely lehetővé teszi, hogy a járművezetők okostelefonjukat autókulcsként használják. Az autóban hátrahagyott gyermekek érzékelése érdekében a rendszer úgynevezett reflektív módban működik, melynek során ultraszélessávú jeleket bocsát ki az utastérbe és ezek visszaverődését érzékeli.

A rendszer észleli a visszaverődő jel frekvencia- vagy fázisváltozásait, így képes meghatározni a mozgó személy sebességét és távolságát. A szenzorok rendkívül pontosak, hiszen az olyan aprócska mozgásokat is képesek detektálni, mint egy kisgyermek mellkasának emelkedése és süllyedése légzés közben.

Az egyedi légzésszám és a mikromozgások alapján a rendszer képes beazonosítani, hogy az adott utas csecsemő, kisgyermek, vagy felnőtt. Amennyiben gyermek marad az autó utasterében, a rendszer legkésőbb tíz másodperc elteltével hallható, látható vagy rezgő riasztást tud küldeni a vezető okostelefonjára.

A rendszer bármilyen ülőhelyzetben képes észlelni a csecsemőket és gyermekeket, akkor is, ha a kisbaba esetleg egy ráterített takaró alatt fekszik, vagy a gyermek a lábtér takarásában van.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.