A magyarok többsége szerint tenni kellene a klímaváltozás ellen

A magyarok többsége szerint tenni kellene a klímaváltozás ellen

Egy friss felmérés szerint a magyar népesség egy része úgy gondolja, hogy az egyéneknek, a vállalatoknak és a döntéshozóknak egyaránt tennie kell a cél elérése érdekében.

A világ lakosságának átlagosan 31 százaléka ért egyet az állítással, amely szerint országa vezetésének, a vállalatoknak, illetve a lakosságnak összehangolt cselekvésterve lenne szüksége arra, hogy hogyan állítják meg a klímaváltozást – derült ki az Ipsos Earth Day 2023 riportjából.

Mivel a kutatás országokra bontva is elkészült, így Magyarországgal kapcsolatban is találunk adatokat. Ez az arány hazánkban nagyjából a fele a világátlagnak (15 százalék), amellyel Japán után a legpesszimistább nemzetnek bizonyult Magyarország a felmérésbe bevont 29 ország közül.

Ugyanakkor a világátlagnál is magasabb mértékben tulajdonítunk fontosságot annak, hogy országunk kormánya azonnal fellépjen az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében, egyébként cserbenhagyja a lakosságot: a világátlag 61 százalék, a magyar átlag 65 százalék.

A megkérdezettek 71 százaléka gondolja azt, hogy Magyarországnak az eddiginél jóval többet kellene tennie az ügy érdekében (a globális érték 66 százalék). A magyar felnőtt lakosságnak csupán tizede gondolkodik úgy, hogy világszinten is elől járnánk a klímaváltozás elleni küzdelemben, amivel a legnagyobb önkritikát gyakorló nemzetté válunk.

Ezzel szemben a magyarok mégsem hárítják a teljes felelősséget az ország vezetésére, tízből hat honfitársunk vallja azt, hogy ha egyének szintjén nem történnek azonnali változások, azzal a következő generációk életét veszélyeztetjük.

Forrás: Ipsos

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.