A MÁV, a Volán és a GYSEV járataival is ingyen lehet utazni a pápalátogatásra

A MÁV, a Volán és a GYSEV járataival is ingyen lehet utazni a pápalátogatásra

Április utolsó hetében látogat Magyarországra a katolikus egyház feje, Ferenc pápa. A budapesti eseményekre tömegközlekedéssel ingyen utazhatunk.

A MÁV-Volán-csoport és a GYSEV díjmentes utazást biztosít az ország bármely pontjából a fővárosba, az április 29-én a Papp László Sportarénában sorra kerülő rendezvényre, valamint 2023. április 30-án, az Őszentsége Ferenc pápa által a budapesti Kossuth téren bemutatásra kerülő szentmisére érkező és onnan hazatérő zarándokok számára.

A díjmentesség a MÁV-START és a GYSEV menetrend szerinti járatainak 2. kocsiosztályán, valamint a Volánbusz menetrend szerinti járatain érvényes. Az esetlegesen szükséges felárakat, illetve az 1. osztály díjkülönbözetét az utasnak meg kell fizetnie.

A díjmentes utazáshoz regisztrációs jegy megváltása nem szükséges, a további technikai részletekről az érintett közlekedési szolgáltatók folyamatosan tájékoztatják az utazóközönséget.

Budapesten is változik a közlekedés

A szentatya látogatásának előkészületei miatt nem hajthatnak be a villamosok a Kossuth Lajos térre április 14-étől, péntektől várhatóan május 7-éig, vasárnapig a Ferenc pápa látogatásával kapcsolatos építési és bontási munkálatok miatt. Ebben az időszakban a 2-es, a 2B és a 23-as villamosok a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek – közölte a Budapesti Közlekedési Központ.

A BKK tájékoztatása szerint a kimaradó szakaszon külön pótlóbusz nem közlekedik. A Budapesti Közlekedési Központ Buda felől a Kossuth Lajos tér és környékének elérésére az M2-es metró igénybevételét ajánlja. A Szent István körút és a Kossuth Lajos tér térsége között a 15-ös busz változatlanul biztosítja az eljutási lehetőséget.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.