Nyáron újra közlekedni fog a népszerű Adria InterCity

Nyáron újra közlekedni fog a népszerű Adria InterCity

Idén nyáron is elindítja a horvát tengerpartra, Splitbe éjszakai járatát, az Adria InterCity vonatot a MÁV. A 2022-ben a The Guardian által Európa 10 legjobb vasúti élményutazása közé választott járat június 9-től szeptember 30-ig heti 3 alkalommal közlekedik.

Az Adria InterCity fedélzetén 2021-ben a járványhelyzet ellenére is 5500 utast üdvözölt a vasúttársaság, tavaly pedig megduplázódott az utazásszám, 11900-an választották a közvetlen vasúti élményutazást Budapest és Split között. Harmaduk választottak a magasabb kategóriájú, komfortosabb hálókocsikban történő utazást.

Ráadásul az idei évtől az utazás még kényelmesebbé és zavartalanabbá válik, hiszen Horvátország schengeni övezethez történő csatlakozása miatt megszűnt a határellenőrzés a két ország között.

Horvátországban pedig a későbbi érkezések és a korábbi indulások adnak lehetőséget több pihenésre az utazás alatt. Az InterCity Split központjába érkezik, az óváros és a kikötő közvetlen szomszédságába. A 789 kilométeres táv nagy részét át lehet aludni, így az utazás nem lesz fárasztó a család, a társaság egyetlen tagja számára sem. A járat minden kocsija légkondicionált, a fülkékben pedig konnektorok is találhatók.

Az Intercity Budapestről 18:45-kor indul, a Balaton déli partján haladva éri el az országhatárt, majd Zágrábot elhagyva vág neki a Dinári-hegységnek, ahol a tengerszint felett közel 900 méter magasan fekvő hágók leküzdése után ereszkedik le a tengerpartra, Splitbe 9:44-kor érkezik. Visszafelé, Splitből a vonat 17:55-kor indul, Budapestre másnap 9:35-re érkezik. Az IC-re Budapesten (Keleti pályaudvar és Budapest-Kelenföld) kívül Székesfehérváron, Siófokon, Fonyódon, Balatonszentgyörgyön, Nagykanizsán és Gyékényesen lehet felszállni, illetve hazafelé leszállni.

Ezúttal sem hiányzik a vonatból az étkezőkocsi, amelyben az Utasellátó széles étel- és italkínálattal vár mindenkit egy kellemes reggelire vagy vacsorára. A hálókocsiban utazók a reggelijüket itt vagy a fülkéjükben is elfogyaszthatják. A kocsi a csaknem 15 órás utazás teljes ideje alatt nyitva tart. Az út során minden utast este ásványvízzel és édességgel, reggel pedig meleg itallal, gyümölcslével és reggelivel kínál a vasútvállalat.

A hat- és négyágyas fekvőhelyes kocsikba már személyenként 39 eurótól elérhetőek az ajánlatok. A párokat és a kisebb családokat az egy-, két-, és háromágyas hálókocsi-fülkékbe már 54 eurótól foglalhatók jegyek.

Külön kedvezményeket kínál a vasúttársaság a családok számára a már 6-15 éves korú gyerekeknek is igénybe vehető, 31 eurótól elérhető gyerekjegyeknek köszönhetően. A nagyobb családoknak, csoportoknak, baráti társaságoknak 209 eurótól nyújtanak ajánlatot, egy teljes fekvőhelyes fülke is foglalható akár 6 főre.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.