Fordult a kocka: felfelé korrigált a héten a BUX

Több hetes gyengülést követően megváltozott a trend a pesti parketten, a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe pozitívan zárta a heti kereskedést.

Csökkenő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 41 818,92 ponton zárt pénteken, ami 2,57 százalékos erősödés az egy héttel korábbi árfolyamhoz képest. A részvénypiac heti forgalma 46,88 milliárd forint volt az előző heti 61,24 milliárd forint után, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek.

A héten is a globális bankrendszerrel kapcsolatos hírek mozgatták leginkább a piacokat, emellett a Fed szerdai kamatdöntése is hatással volt a befektetők hangulatára. A pénteki kereskedésben ismét lefordultak a nemzetközi tőzsdék, és a BUX sem tudta függetleníteni magát – derült ki az Equilor Befektetési Zrt. heti összefoglalójából.

Fontos esemény volt, hogy hétfőn léptek életbe az új BUX-index súlyok.

Az OTP súlya közel 37 sz��zalékos, a Molé 27,4 százalékos, a Richteré 23,8 százalékos, míg a Magyar Telekomé 4,8 százalékos.

Az indexbe került a Zwack Unicum és a Delta Technologies 0,26 és 0,18 százalékos súllyal, míg az Akko Invest első figyelmeztetést kapott, mivel nem teljesítette az index kritériumait.

Az összefoglalóban felidézték, hogy hétfőn célárcsökkentés érkezett az OTP-re. Az Autonomous Research 10 482 forintról 10 086 forintra csökkentette az OTP Bankra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, a részvényt továbbra is alulteljesítőre értékelték. A bank saját részvényeket vásárolt a héten, ezeket a javadalmazási politikához fogják felhasználni. A pénzintézet több napon is a tőzsdei kereskedésben vett részvényeket, összesen 340 ezret, különböző árszinteken.

Azeri olaj érkezik a Slovnaft finomítóba, a Mol közleménye szerint hamarosan megérkezik egy 90 ezer tonnás szállítmány, amelyet az azerbajdzsáni ACG-mezőn termeltek ki. A Mol ezzel egy teljesen integrált értékláncot hozott létre, mivel a saját tulajdonú mezőn kitermelt olajat a saját finomítójában tudja feldolgozni.

A Richter gyógyszergyár a 390 forintos osztalékot javasol, a közgyűlését április 25-én tartja a vállalat. A Mol közgyűlésére két nappal később, április 27-én kerül sor.

A vezető részvények közül:

  • A héten az OTP 3,73 százalékkal erősödött, a részvény 9844 forinton zárt pénteken, heti forgalma 34 milliárd forint volt.
  • A Mol árfolyama 2,32 százalékkal emelkedett, pénteken a papír 2474 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma 6,53 milliárd forintot tett ki.
  • A Richter 2,26 százalékkal erősödött a héten, pénteken 7465 forinton zárt, heti forgalma meghaladta a 4,76 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom árfolyama 0,52 százalékkal csökkent a héten, a papír záróára 383 forint volt pénteken, heti forgalma 881 millió forint volt.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3483,81 ponton zárt a héten, ami 37,77 ponttal, 1,10 százalékkal magasabb az előző hetinél.

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.