A jegybank szerint fontos lenne, hogy a Revolut Bankot is felügyeljék

A jegybank szerint fontos lenne, hogy a Revolut Bankot is felügyeljék

Az MNB is állás foglalt a Revolutot érintő ügyben. A nemzetközi fintechcég könyvvizsgálója hiányosságokat talált a bevételi kimutatásban.

A Magyar Nemzeti Bank a hazai ügyfelek védelmében szorgalmazza, hogy a Revolut Bank itthoni leánybankként, magyarországi székhellyel és kellő tőkeerővel, a magyar jegybank felügyelete alá tartozó intézményként végezze tevékenységét – ismertette hétfői közleményében az MNB.

A jegybanki kommünikében megjegyezték, hogy a hazai ügyfeleknek elektronikus pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Revolut Bank prudenciális és fogyasztóvédelmi felügyeletét a bank székhelye szerinti, azaz a litván felügyeleti hatóság látja el. Az MNB fogadó országbeli felügyeletként csupán korlátozott jogosítványokkal rendelkezik, az ügyfelek érdeksérelem esetén elsődlegesen a litván felügyeletnél kezdeményezhetnek lépést, továbbá a betétesek védelmét is a litván betétbiztosítási rendszer garantálja.

A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy a Revolut Ltd. könyvvizsgálója jelezte, fennáll a kockázata annak, hogy a brit társaság 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek. Az auditor szerint a brit társaság bevételének háromnegyede, azaz mintegy 477 millió fontnyi, részben kriptovaluta alapú tétel eltérhet a valóságtól.

Az MNB felidézte: korábban a litván felügyelet arról tájékoztatta őket, hogy a bank fióktelepet (nem leányvállalatot) kíván létesíteni Magyarországon; erre azonban eddig nem kerül sor.

A litván Revolut Bank UAB a brit Revolut Ltd. leányvállalata, jelenleg határon átnyúló intézményként, nem magyarországi banki engedély birtokában tevékenykedik.

A Magyar Nemzeti Bank támogatja az egyszerűbb, olcsóbb pénzügyi szolgáltatásokat lehetővé tévő fintech innovációkat, de kizárólag akkor, amennyiben azok szavatolják a pénzügyi stabilitást és az ügyfelek biztonságát.

Januárhoz képest 8 százalékkal több hirdetést adtak fel a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. Az eladó lakások és házak kínálata 146 ezerre bővült. Országrészenként eltérő mértékű az emelkedés.

Várhatón év végére készül el az osztrák főváros egyik legfontosabb kerékpáros útvonala, a holland mintára újjáépítendő út még ausztriai léptékben is minőségi ugrást jelent majd. A bécsi főpályaudvart a belvárossal összekötő kerékpárutat, az Argentinierstraßét évente több mint egymillióan használják.