Egyre mélyebb gödörben a BUX

Az elmúlt hetek tendenciáját folytatva ezúttal is gyengüléssel zárta az eheti kereskedést a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 43 077,69 ponton zárta a hetet, 1362,79 ponttal, 3,07 százalékkal alacsonyabban a múlt heti szinthez képest. A részvénypiac forgalma 36,495 milliárd forintról 47,274 milliárd forintra emelkedett, az összes vezető részvény gyengült.

A BUX a hét utolsó kereskedési napjáig folyamatosan csökkent, az előző hetinél magasabb forgalom mellett. A kedvezőtlen tőzsdei hangulat okát a kereskedők a nemzetközi kamatemelési várakozásokban látják: az amerikai és a nyugat-európai tőzsdéken is csökkentek az árfolyamok, a bankszektor különösen gyengén teljesített. A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok megerősítették azokat a várakozásokat, hogy tartósan szigorú maradhat a jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikája.

A héten publikált magyar vonatkozású makrogazdasági adatok, a kiskereskedelmi forgalom és az ipar januári teljesítménye, a februári fogyasztói árak alakulása és a januári termék-külkereskedelmi adatok megfeleltek az elemzői várakozásoknak. Pénteken az OTP vártnál  jobb negyedik negyedéves gyorsjelentése segítette a korrekciót a BÉT-en.

A legnagyobb magyar bank külföldi leányvállalatainak eredménye nagyrészt kompenzálta a háború és a kormányzati elvonások miatti veszteségeket, így a konszolidált adózás utáni eredménye - korrekciós tételek nélkül - mindössze 24 százalékkal, 347 milliárd forintra esett 2022-ben. A bankpapír árfolyama csütörtökön kéthónapos mélypontjáról pénteken 1,9 százalékkal, 10 250 forintig emelkedett.

A BUX vezető részvényei közül:

  • Az OTP a múlt pénteki záráshoz képest 2,84 százalékot, 300 forintot vesztett értékéből 30,619 milliárdos heti forgalom mellett.
  • A Mol 10 250 forintig gyengült a pénteki zárásig, így egy hét alatt 3,68 százalékkal, 98 forinttal esett az árfolyama több mint 5,6 milliárd forintos forgalom mellett.
  • A vezető részvények közül a legnagyobb mértékben a Richter gyengült. 7495 forintos pénteki záróértéke 3,91 százalékkal, 305 forinttal kevesebb az előző hetinél, összforgalma meghaladta a 9,304 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom 392 forinton fejezte be a hetet, a csökkenés 1,13 százalék, vagyis 4,5 forint, a heti forgalom meghaladta az 1,153 milliárd forintot.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 3562,96 ponton zárt, az előző héthez képest 0,57 százalékkal, vagyis 20,42 ponttal csökkent.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.