Újabb nagyszabású rezsitámogatást jelentettek be Bécsben

Újabb nagyszabású rezsitámogatást jelentettek be Bécsben

Áprilisban ismét érkezik a rezsitámogatás nyugati szomszédunk fővárosában, ráadásul ezúttal szélesebb kör sz��mára válik elérhetővé, mint korábban.

Ausztria fővárosában az elmúlt hetekben 585800 háztartás részére fizetták ki a Bécsi Energiabónusz 22 néven futó egyszeri, 200 eurós rezsitámogatást. Ez a szám a bécsi háztartások mintegy kétharmadát jelenti. A rezsihozzájárulást azok igényelhették, akik bécsi lakhellyel rendelkeznek és éves jövedelmük nem haladja meg a 40 ezer eurót. Többszemélyes háztartások esetén évi 100 ezer euró jövedelemnél húzták meg a felső határt.

Az osztrák főváros december eleje óta összesen 116,5 millió eurót fizetett ki a bécsieknek rezsitámogatásként.

Bécs városa most úgy döntött, hogy 2023-ra is meghirdeti a Bécsi Energiabónuszt – változatlan feltételek mellett. Ráadásul azoknak, akik az első körben már kaptak rezsihozzájárulást, és változatlanok a körülményeik, már igénylést sem kell benyújtaniuk, hanem április folyamán automatikusan megkapják az újabb 200 eurós támogatást. Ez a támogatott háztartások 90 százalékát jelenti. Az Energiabónusz újbóli kifizetéséről levélben értesítik az érintetteket.

Azok a lakosok, akik nem kapják meg automatikusan a rezsihozzájárulást, mert például nemrég költöztek Bécsbe, igénylést nyújthatnak be. Mivel erre csak online van lehetőség, Bécs Városa széleskörű támogatást nyújt azoknak, akik nem olyan jártasak a digitális eszközök használatában. Ezeken a helyszíneken nemcsak tanácsokat kapnak, hanem segítséget is a kérelem benyújtásában. A nyugdíjasklubok munkatársai segítségével például ötezren nyújtottak be rezsitámogatásra igénylést.

Az energiaellátás és a lakhatás minden ember alapvető szükséglete. Éppen ezért különösen fontos számunkra, hogy támogassuk a bécsieket ezek költségeinek fedezésében. Az Energiabónusz 22-vel gyorsan és bürokráciamentesen segítettünk az embereknek. A szegénységben élő embereket azonban nem húzza ki a bajból egy egyszeri kifizetés. Ezért a szociális támogatásoknak lépést kell tartaniuk az áremelkedésekkel, hiszen többezer fogyatékossággal élő, gondozásra szoruló vagy beteg ember nem tud megfelelően gondoskodni magáról, mégis meg kell birkózniuk az áremelkedésekkel – részletezte Peter Hacker szociális ügyekért felelős városi tanácsnok az újabb rezsitámogatás kapcsán.

A Budapesti Közművek keretében működő FKF Köztisztasági Divízió december elején további összesen 150 darab utcai hulladékgyűjtőt helyezett ki a főváros 23 kerületében. A kukák az ünnepek után is az érintett közterületeken maradnak.

November utolsó szombatján különleges fogadtatásban volt részük a Keleti pályaudvarra érkezőknek, a MÁV ugyanis felvonultatta a 75 éve működő Utasellátó eddigi történetének valamennyi étkező- és büfékocsiját. Az érdeklődők bejárhatták és lefotózhatták a járműveket, és vásárolhatta is az étlapokról.

Az olimpiai ezüstérmes sportembert négy évre választották a Magyar Öttusa Szövetség elnökévé. Balogh Gábor viharos időszakban veszi át a kormányrudat, ugyanis a sportág az átalakulás kellős közepén van.

Az október záróértékéhez viszonyítva jelentős eredményeket mutatott a BUX. A Budapesti Értéktőzsde elsődleges részvénymutatója 57 878,43 ponton fejezte be a hónapot, ami 3,3 százalékos erősödés az előző hónaphoz képest. A november a csengetések terén is aktív volt a pesti parketten.