Optimistán várják a tavaszt a magyar cégvezetők

Optimistán várják a tavaszt a magyar cégvezetők

A jelenleg helyzetüket illetően, és az előttünk álló három hónapra vonatkozóan is javult a magyarországi vállalatvezetők hangulata egy friss felmérés szerint.

Az Opten-Bridge Business Jövőkép Mátrixa tavaly ősszel azzal a szándékkal született meg, hogy egy negyedévente megismételt üzleti és privát hangulatfelméréssel tisztább helyzetképet nyújtson arról, milyen hangulatban vannak épp a cégvezetők itthon. A valós helyzet- és jövőkép értékelés célja, hogy a változó gazdasági környezetben pontosabb fogalmaink legyenek a hazai állapotokról, s segítse a hosszan elhúzódó instabil időszakok miatt könnyebben elbizonytalanodó üzleti döntéshozókat.

Először 2022 októberének végén szondázták meg a gazdasági vezetőket és cégtulajdonosokat, így negyedévvel később ismét elérkezett az idő, hogy megkérdezzék őket.

Az Opten Stratégiai igazgatója és az elemzés vezetője, Csorbai Hajnalka a friss adatok alapján arról számolt be, hogy a jelen érzet határozottan pozitív irányba változott.

A tavaly év végi csekély mértékű pozitív jövőképhez képest, ahol az átlagérték a tízes skálán 5,77 pontos volt, most az aktuális közérzet 7 pontos átlagértékig, a jövőbeni kilátások pedig 5,65 pontról 7,2 pontos átlagértékig kúsztak fel.

A szakember szerint ez arra utal, hogy a cégvezetők egyértelműen úgy érzik, hogy jobb ma a gazdasági környezet, mint három hónappal ezelőtt volt.

A helyzetét tekintve a szolgáltatási szektor maradt a legpozitívabb, a legpesszimistábban pedig az építőipar látja a világot, mind a jelen, mind a jövőbeni helyzetét tekintve. Ez változás ahhoz képest, hogy korábban a kereskedelem volt a maga 5,26-os értékével a legborúlátóbb, és bár még most is az átlag alatt van, de az érték ebben a szektorban szignifikánsan, 6,7 pontos átlagértékre nőtt. Annak ellenére, hogy az építőiparban működő cégek a legkevésbé pozitívak, még ott is javulást várnak a cégvezetők. Jelenlegi helyzetüket az őszi megkérdezéshez képest 0,71 ponttal, a jövőt illetően 1,11 ponttal látják pozitívabban.

Az továbbra is megfigyelhető, hogy a nagyvállalatok és a mikro cégek sugallnak kimondottan pozitív érzetet, leginkább azok, akik a kereskedelemben és a szolgáltatási szektorban tevékenykednek. A KKV szektor ugyanakkor továbbra is kissé borúsan látja a helyzetet.

A tavasz kapcsán a gazdasági szereplők többségében bizakódók. Az előrejelzés érzet 7,2 pontos átlagértékkel határozottan pozitív irányba fordult. A vállalatvezető úgy érzik, hogy a jövőbeni gazdasági környezet, még ha kismértékben is, de javulni fog az elkövetkező három hónapban. Úgy gondolják, ahogy a tél, úgy a gazdasági visszaesés sem tart örökké. A tavaszvárás újjászülető üzleti és egyéni bizalomnövekedést jelez elő. A novemberi adatok tükrében a borúlátás valószínűleg épp tavaly év végén tetőzött, melyet alátámaszthat az is, hogy az Európában mért legmagasabb magyar inflációs adatokkal kapcsolatban, ha fáziskéséssel is, de némi enyhülést prognosztizál már a legtöbb elemző.

Csorbai Hajnalka, elmondta, hogy a válaszadó 220 cégvezető több mint fele a szolgáltatási, negyede a kereskedelmi szektor képviselője volt. A tulajdonosok képviselték a válaszadók több, mint kétharmadát; és a válaszok 90 százaléka a nagyobb vállalkozásokhoz kötődött (100 millió vagy 1 milliárd feletti árbevétellel rendelkezők).

A magyarországi állapotokat a hangulatfelmérés azért tükrözheti jól, mert a magyar tulajdonú cégek voltak a fő válaszadók, hiszen a külföldi és vegyes tulajdonú cégek aránya 20 százalék alatt maradt. A vizsgált cégek csaknem kétharmada 10 évnél idősebb vállalkozás volt és csupán 14 százalékuk volt 5 évnél fiatalabb.

Érdekes adalék, hogy miközben a nemek aránya erőteljesen a férfiak felé billent, mivel több mint 80 százalékban férfi vezetők töltötték ki a hangulatfelmérést, ugyanakkor a férfi vezetők pesszimistábban látják a világot a nőknél, a jelenlegi és a jövőbeli helyzet kapcsán egyaránt, egy női vezető átlagosan 0,3 ponttal derűlátóbb.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.