Véget ér a kötelező maszkviselés a bécsi tömegközlekedésben

Véget ér a kötelező maszkviselés a bécsi tömegközlekedésben

Szakértőkkel való egyeztetés után Michael Ludwig bécsi polgármester bejelentette, hogy újabb járványügyi intézkedések kivezetésére kerül sor márciustól az osztrák fővárosban.

Egy régóta tartó korszak lezárul Bécsben, február végével ugyanis lejár a hatályos városi koronavírus-rendelet, amelyet ebben a formában nem fognak meghosszabbítani. Ezt Bécs Város polgármestere, Michael Ludwig jelentette be.

A városvezető kiemelte, hogy a bécsiek többsége következetesen betartotta az előírásokat.

A változtatást a fertőzöttségi adatok kedvező alakulásával indokolta. A gyakorlatban a döntés többek között azt jelenti, hogy márciustól megszűnik a kötelező maszkviselés a közlekedési eszközökön és patikákban. További lazítást jelent, hogy a kórházi és bentlakásos intézetben ápoltak az eddigi napi három helyett márciustól újra korlátlan számú látogatót fogadhatnak, akik immár friss negatív PCR-teszt bemutatása nélkül is beléphetnek az egészségügyi intézményekbe. Az egészségügyi dolgozókat sem fogják rendszeresen tesztelni. 

Az osztrák kormány egy hete, február 1-jén jelentette be, hogy júniusig több lépcsőben minden koronavírus-korlátozás véget ér Ausztriában.

Márciustól Bécs is az országos menetrendhez igazodik, így a kötelező maszkviselés az egészségügyi intézményekben, orvosi rendelőkben, valamint gondozóotthonokban még április 30-ig érvényben marad. Június 30-tól pedig minden korlátozást feloldanak, például nem kell már bejelenteni a koronavírusos megbetegedéseket.

A betegség esetén jelenleg tíz napig érvényes szabályokat – a beteg elhagyhatja otthonát, de bizonyos tevékenységek korlátozva vannak, amely korlátozásoktól öt nap után negatív PCR-teszttel lehet mentesülni – szintén eltörlik. Mindenki maga dönthet tehát arról, hova megy és kivel találkozik betegsége alatt. Az oltás és a koronavírus tesztek továbbra is ingyenesek lesznek.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.