Ingyenessé tették a HPV elleni oltást a fiataloknak Ausztriában

Ingyenessé tették a HPV elleni oltást a fiataloknak Ausztriában

Nyugati szomszédunknál eddig a 9-11 évesek számára volt ingyenes a HPV elleni oltás, 2022 végén azonban úgy döntött az állam, hogy bővítik a kört. Bécsben február elsejétől lehet kérni az oltást.

Újabb oltási kampány veszi kezdetét Bécsben: ezúttal a 9-20 éves fiatalok kérhetnek ingyenes HPV elleni védőoltást. Ausztriában korábban a 9-11 évesek számára volt csak ingyenes az oltás, a 12-17 évesek pedig kedvezményes áron juthattak hozzá, a 18 éveseknek és idősebbeknek azonban már a teljes árat kellett fizetniük érte.

Az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok tavaly év végén abban állapodtak meg, hogy minden 9-20 éves számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az oltóanyagot. A költségek kétharmadát az osztrák állam fizeti, a maradék egyharmadot pedig a társadalombiztosító és a tartományok vállalták magukra. Utóbbiak fizetik az oltás beadásával kapcsolatos minden költséget.

A bécsi fiatalok 2023. február elsejétől kérhetik az ingyenes oltást – két erre kijelölt oltóközpontban, illetve az oltási programban résztvevő orvosoknál. Időpontot foglalni online és telefonon lehet.

A védőoltással kapcsolatos tájékoztató anyag a német mellett angol, bosnyák, horvát és szerb nyelven is elérhető.

Peter Hacker, Bécs város egészségügyi városi tanácsnoka arra kérte a fiatalokat, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével, és külön felhívta a fiúk és fiatal férfiak figyelmét, hogy ne legyenek hiúak, ők is adassák be az oltást.

A Gardasil 9 oltóanyag a HPV kilenc típusa – a rákot okozó humán papillóma vírusok 90 százaléka – ellen alakít ki védettséget. A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb rákfajta, a rákban szenvedő nők harmadik leggyakoribb halálozási oka. A fertőződés veszélye nők és férfiak esetében azonos, így fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott az oltás.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

A Budapesti Értéktőzsdén is érződött az egész Európára jellemző kedvezőtlen befektetői hangulat. A BUX eséséből a főbb részvények többsége is kivette a részét.