Ingyenessé tették a HPV elleni oltást a fiataloknak Ausztriában

Ingyenessé tették a HPV elleni oltást a fiataloknak Ausztriában

Nyugati szomszédunknál eddig a 9-11 évesek számára volt ingyenes a HPV elleni oltás, 2022 végén azonban úgy döntött az állam, hogy bővítik a kört. Bécsben február elsejétől lehet kérni az oltást.

Újabb oltási kampány veszi kezdetét Bécsben: ezúttal a 9-20 éves fiatalok kérhetnek ingyenes HPV elleni védőoltást. Ausztriában korábban a 9-11 évesek számára volt csak ingyenes az oltás, a 12-17 évesek pedig kedvezményes áron juthattak hozzá, a 18 éveseknek és idősebbeknek azonban már a teljes árat kellett fizetniük érte.

Az osztrák állam, a társadalombiztosító és a tartományok tavaly év végén abban állapodtak meg, hogy minden 9-20 éves számára ingyenesen hozzáférhetővé teszik az oltóanyagot. A költségek kétharmadát az osztrák állam fizeti, a maradék egyharmadot pedig a társadalombiztosító és a tartományok vállalták magukra. Utóbbiak fizetik az oltás beadásával kapcsolatos minden költséget.

A bécsi fiatalok 2023. február elsejétől kérhetik az ingyenes oltást – két erre kijelölt oltóközpontban, illetve az oltási programban résztvevő orvosoknál. Időpontot foglalni online és telefonon lehet.

A védőoltással kapcsolatos tájékoztató anyag a német mellett angol, bosnyák, horvát és szerb nyelven is elérhető.

Peter Hacker, Bécs város egészségügyi városi tanácsnoka arra kérte a fiatalokat, hogy éljenek az ingyenes oltás lehetőségével, és külön felhívta a fiúk és fiatal férfiak figyelmét, hogy ne legyenek hiúak, ők is adassák be az oltást.

A Gardasil 9 oltóanyag a HPV kilenc típusa – a rákot okozó humán papillóma vírusok 90 százaléka – ellen alakít ki védettséget. A méhnyakrák a világon a második leggyakoribb rákfajta, a rákban szenvedő nők harmadik leggyakoribb halálozási oka. A fertőződés veszélye nők és férfiak esetében azonos, így fiúk és lányok számára egyaránt ajánlott az oltás.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.