Rálépett a fékre az ingatlanpiaci drágulás

Rálépett a fékre az ingatlanpiaci drágulás

Az elmúlt évben egyértelműen a drágulás dominálta az ingatlanpiacot, a közelmúltban azonban nemcsak mérséklődött az áremelkedés üteme, de egyre több helyen már csökkenés is tapasztalható.

A 2022-es évben minden lakástípusnál és valamennyi régióban nőttek az négyzetméterárak a 2021-es átlaghoz képest – derült ki az Otthon Centrum legfrissebb elemzéséből. A lakástípusok között, országos átlagban, nem volt számottevő különbség, az új építésű- és téglalakások, valamint a használt házak árai egyaránt 25 százalékkal emelkedtek 2022-ben, míg a panellakások drágulása ennél is markánsabb, 31 százalékos volt 2021-hez viszonyítva.

Az esztendő nagy részében megfigyelt trend ugyanakkor az év második felére megállt, az áremelkedés üteme lassult, a negyedik negyedévben pedig már sok több csökkenést is tapasztalt az Otthon Centrum. Országos átlagban a használt lakások árai 4, a házak ��rai pedig 5 százalékkal mérséklődtek 2022 III. negyedévéhez képest.

A változás a fővárost is elérte, azonban meglepő módon nem a házak, hanem a lakások árában érezhető a fordulat, a használt téglalakások ára 3,5 százalékkal, a paneleké 2,5 százalékkal mérséklődött Budapesten.

A budapesti téglalakások átlagos négyzetméterára 963 ezer forint volt a tavalyi év utolsó három hónapjában. A legdrágább továbbra is az V. kerület 1,2 millió forintos átlagos négyzetméterárral, amelyet holtversenyben a II. és III. kerület követ 1,12 millióval. Szintén milliós négyzetméterárat mért az Otthon Centrum a XI., XII. és XIII. kerületben.

A fővárosban az I. kerület az egyetlen, ahol az előző negyedévben még milliós átlagos négyzetméterár, az utolsó negyedévben 968 ezer forintra esett vissza. Ennél némiképp olcsóbb (944 ezer forint/négyzetméter) a VI. kerület, és a XIV. kerület (928 ezer forint/négyzetméter), a többi pesti kerületben pedig 700-800 ezer forint a négyzetméterár átlaga. A pesti oldalon a legdrágábbnak a XV. és XVI. kerület, míg legolcsóbbnak a XXI. kerület bizonyult.

Az árak a harmadik negyedévhez viszonyítva is hektikusan alakultak. Miközben az I. kerületben 8 százalékkal csökkentek, de például a IV., V., XII. kerületben 10 százalékot meghaladó áresést mutatott ki az ingatlanközvetítő cég összegzése. Ebben azonban volt némi árkorrekció is, mivel ezekben a kerületekben volt a legnagyobb mértékű áremelkedés a III. negyedévben.

A másik véglet a III. és X. kerület, ahol nem, hogy nem estek, de még 15 százalékkal emelkedtek is az árak a III. negyedévhez képest. A válságállóként emlegetett XI. kerületben 3,5 százalékkal nőttek az árak, míg a szintén népszerű XIII. kerületben ugyanennyivel csökkentek. A külső pesti kerületekben átlagosan 6,5 százalékos visszaesés volt mérhető az előző negyedévhez viszonyítva.

A panellakások piacán is fordulatot hozott az elmúlt év. A házgyári lakások átlagos négyzetméterára 743 ezer forint volt az év utolsó negyedévében, ami 2,5 százalékkal alacsonyabb az előző negyedév átlagánál. A legdrágább kerület ezúttal a XIII., 928 ezer forintos négyzetméterárral. Ezzel a sokáig listavezető XI. kerületet előzte meg a belvárosi kerület, ahol átlag 900 ezer forintért cseréltek tulajdonost a házgyári lakások. A dobogóra még a XIV. kerület fér fel 800 ezer forinttal.

A népszerű III. kerületben átlagosan 750 ezer forint volt a fajlagos ár, csakúgy, mint a XIX. kerületben, míg a IV. kerületben 700 ezer a négyzetméterár középértéke. A kerületek többségében stagnáltak a négyzetméterárak, vagyis a változás 3 százalékon belül alakult. Ettől a III., IX kerület tér el, ahol 4 százalékkal, valamint a VIII., ahol 8 százalékkal csökkentek a négyzetméterárak, míg számottevő, 16 százalékos áremelkedés csak a XIII. kerületben volt kimutatható.

A családi házak négyzetméterára 739 ezer forintra emelkedett tavaly év végére, ami az előző negyedévhez képest 23 százalékos emelkedést jelent.

Ugyanakkor a számok azt mutatják, hogy a fővárosban csökkent a kereslet a használt házak iránt. Elsősorban a jó állapotban lévő házak tarthatnak nagyobb érdeklődésre számot, ezért emelkedhettek a négyzetméterárak. A legdrágább a II. és a XII. kerület, ahol átlagosan egy millió forintra nőtt a négyzetméterár, míg a III. kerületben 975 ezer forint a középérték.

Ezzel szemben a külső pesti kerületekben 585 ezer forint a fajlagos ár. A legdrágább a XV. kerület átlagosan 778 ezer, míg a legolcsóbb a XVII. kerület 450 ezer forinttal. 

A borítókép forrása: Freepik

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.