Hiába a magas áramár, a hazai cégek alig tudnak csökkenteni fogyasztásukon

Hiába a magas áramár, a hazai cégek alig tudnak csökkenteni fogyasztásukon

A villamosenergia szabadpiaci ára a közel háromszorosára emelkedett egy év leforgása alatt, azonban a magyarországi cégek áramfelhasználását csak 6 százalékkal fogta vissza a jelentős drágulás.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai alapján nem lakossági felhasználók által a szabadpiacon vásárolt villamos energia ára 2022 novemberében 94 forint/kilowattóra volt, ami a 2021. novemberi 32 forint/kilowattóra árhoz képest mintegy háromszoros árat jelent. 2021 első felében még átlagosan 22 forint/kilowattóra volt az ár, majd ősszel növekedni kezdett és decemberre elérte a 35 forint/kilowattórát.

A GKI elemzése alapján a nagy ugrás az árakban 2022 elején történt, ugyanis január-februárban már átlagosan 56 forint/kilowattórát fizettek a cégek a szabadpiaci villamosenergiáért. Kezdetben az orosz-ukrán háború kitörése sem változtatott érdemben az árakon, ugyanis az május végéig 60 forint/kilowattóra alatt maradt. Az ár 2022 nyarán nőtt meg drasztikusan, ugyanis augusztusban már átlagosan 97 forint/kilowattórát fizettek a cégek az áramért.

A szabadpiacon vásárolt áram esetében már 2021 közepétől a piaci logika nem a megszokott módon működött: minél több villamos energiát akart valaki vásárolni, annál többet kellett érte fajlagosan fizetnie: az éves szinten 500 megawattóránál kevesebb villamos energiát fogyasztó cégek számára egy kilowattóra 70 forintba, míg a 150 ezer megawattóránál többet fogyasztó cégek számára 109 forintba került az áram novemberben.

A jelentősen magasabb villamos energia árak, illetve a kisebb gazdasági teljesítmény miatt csökkent a felhasznált villamosenergia mennyisége az üzleti szektorban. 2022 júliusától trendszerűen visszaesett a villamosenergia fogyasztás, aminek eredményeként négy hónap alatt, azaz novemberre már 8 százalékkal volt kisebb a felhasználás. A 2022 novemberét megelőző egy évben összességében 6 százalékkal csökkent a villamosenergia felhasználás a nem lakossági szektorban.

A Magyar Terméket és védjegyrendszerét beemelik a közoktatás tananyagába. A diákok esettanulmányokon, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a hazai előállítású termékekhez kapcsolódó ismeretanyagot.

Országszerte több mint négyszáz helyszínen várja a látogatókat az ország legnagyobb kulturális eseménye. A Múzeumok Éjszakája idei kiemelt helyszínei Székesfehérvár és Esztergom, de Budapesten és sok vidéki városban is igazi programkavalkádra lehet számítani. A szervezők nem feledkeztek meg a foci Eb-ről sem.

Tesztüzemben immár az utasok számára is elérhető a MÁV integrált útvonaltervező-szolgáltatása. Az EMMA rendszerében elérhető szolgáltatások köre a vasúttársaság szerint a közeljövőben bővülni fog.

A hét közepi, Debrecenben megrendezett időfutam országos bajnokság után vasárnap Pannonhalmán került sor a férfiak és a nők országúti mezőnyversenyére. A 91,2 kilométeres távnak enyhén felhős időben, 21 fokban vágott neki a 15 fős – U23-as és felnőtt – női mezőny. A 16,8 kilométeres Pannonhalma-Győrság-Halomalja-Pázmándfalu-Nyalka-Pannonhalma kört ötször teljesítették a bringások, hogy aztán egy pannonhalmi kis kör után a bencés monostor előtt érjenek célba. A második nagy körben az addig egyben, nyugodt tempóban haladó mezőnyben tempóváltás történt, az elmúlt négy kiírás bajnoka, az U23-as...