Tavaly összesen 369 szervátültetést végeztek hazánkban

Tavaly összesen 369 szervátültetést végeztek hazánkban

A 2022-es összegzés szerint a veseátültetés volt a leggyakoribb szervtranszplantáció Magyarországon. Máj, tüdő, hasnyálmirigy és szívátültetésre is sor került.

Tavaly 369 szervátültetést végeztek Magyarországon a négy egyetemi városban működő hét szervtranszplantációs központban; 313 esetben elhunyt donorból és 56 esetben élő donorból eltávolított szervvel – ismertette az adatokat közleményében az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) Transzplantációs Igazgatósága.

A transzplantációs várólistán tavaly 1764 beteg fordult meg, 451 új beteg került fel várólistára, az év végén pedig 1255 beteg várakozott életmentő szervátültetésre. A transzplantált betegek várakozási ideje a májátültetés esetében volt a legrövidebb, 0,75 év. Tüdő- és szívátültetésre átlagosan 0,96 és 1,61 évig várakoztak. A kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés esetében 2,64 év, valamint a vesetranszplantációnál 3,82 év volt az átlagos várakozási idő.

Az összegzés szerint a 369 szervátültetésből 246 veseátültetés volt, ebből a műtétből a legtöbbet a Semmelweis Egyetem Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikán végeztek; 94 esetben elhunyt, 40 esetben élő donorból származó vesével.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Sebészeti Intézetének Transzplantációs Tanszéken 29 elhunyt donoros, öt élő donoros veseműtét volt. A Pécsi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 43, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályán 35 vesetranszplantációt végeztek tavaly.

Szívátültetést 40 alkalommal hajtottak végre tavaly a két hazai szívtranszplantációs központban: 33 műtétet a Semmelweis Egyetem Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinikáján, hetet pedig a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetben végeztek.

Az Országos Onkológiai Intézet bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkas-sebészeti Klinikán 12 tüdőátültetést végeztek tavaly, míg két-két esetben történt kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetés a Semmelweis Egyetemen és a Pécsi Tudományegyetemen.

Májtranszplantációra 67 esetben került sor tavaly.

AZ OVSZ a tájékoztatás alapján 2022-ben 192 donorjelentést fogadott 49 kórházból, végül 122 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 42 kórházban. Agyhalottból 373 szerv, élő donorból pedig 56 szervet távolítottak el transzplantációs céllal.

A kommünikéből kiderült az is, hogy tavaly az Eurotransplant együttműködésben 69 külföldi donorszerv beültetése történt meg Magyarországon, ezek közül 43 vese, 17 máj és 9 szív volt. A hazai szervátültetések 22 százaléka külföldi szervvel történt.

Kiemelték, hogy Magyarországon 2022-ben ismét elkezdett emelkedni a szervdonációs és ennek következtében a szervtranszplantációs aktivitás is, ami a koronavírus-járvány miatt korlátozott volt világszerte.

Az első hazai szervátültetés 60. jubileumi évében rekordszámú, 56 élő donoros veseátültetés történt Magyarországon.

Forrás: MTI

 

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.