Csökkenteni tudta karbonlábnyomát a Wizz Air

Csökkenteni tudta karbonlábnyomát a Wizz Air

A fapados légitársaság közzétette szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó 2022-es adatait.

A Wizz Air az utaskilométerenként számított átlagos szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben 55,2 gramm volt, amely 15,4 százalékkal alacsonyabb a 2021-es év azonos adataival összevetve, és a légitársaság valaha mért legalacsonyabb értéke egy naptári évre vetítve – derült ki a vállalat közleményéből.

Bár a légitársaság utaskilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása a kommüniké szerint a legalacsonyabbnak számít az iparágban, 2030-ig újabb 25 százalékkal szeretnék mérsékelni a karbonkibocsátásuk intenzitását.

A fenntarthatósági stratégiájának fontos részeként jelölte meg a Wizz Air a repülőgépflotta megújítása is. A légitársaság folyamatosan új Airbus A321neo modellekre cseréli repülőgépeit, 2022-ben 34 darabbal bővült flottája.

Az új Airbus A321neo a légi közlekedés legújabb technológiáit ötvözi, a zajterhelés csaknem 50 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás 20 százalékkal, a nitrogén-oxid-kibocsátás pedig 50 százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

A tervek szerint a Wizz Air „neo” technológiájú repülőgépeinek aránya az aktuális pénzügyi év végére meghaladja az 50 százalékot.

A légitársaság jelenleg 177 Airbus repülőgépből álló flottát üzemeltet, amelyek átlagéletkora 4,6 év – ez a legfőbb versenytársak esetében nagyjából 10-re tehető. Magyarországon a tavalyi évben a társaság járatainak több mint 40 százalékát teljesítették A321neo modellel, és az idei évtől már csak ezek a környezetkímélőbb modellek repülnek Budapestről.

A flotta megújítása mellett a cég megállapodást írt alá az Airbusszal a hidrogénüzemű repülőgépekben rejlő lehetőségek feltárásáról, valamint az OMV-vel a fenntartható légijármű-üzemanyagok 2023 és 2030 közötti szállításáról. Ezek az együttműködések tovább bizonyítják a Wizz Air elkötelezettségét, hogy az évtized végére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátás intenzitását.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Wizz Air utasai a leginkább környezettudatos döntést hozhatják meg, amikor velünk repülnek. Úgy sikerült elérnünk iparágvezető fenntarthatósági pozíciónkat, hogy a leghatékonyabb és legmodernebb repülőgépeket üzemeltetjük, és a pozitív hatásra összpontosítunk. Hálásak vagyunk mindazért a kemény munkáért, amelyet a vállalatnál mindenki elvégzett annak érdekében, hogy az eddigi legalacsonyabb éves szén-dioxid-intenzitásunkat produkálhassuk – nyilatkozta Johan Eidhagen, a Wizz Air emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős igazgatója.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.