Csökkenteni tudta karbonlábnyomát a Wizz Air

Csökkenteni tudta karbonlábnyomát a Wizz Air

A fapados légitársaság közzétette szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó 2022-es adatait.

A Wizz Air az utaskilométerenként számított átlagos szén-dioxid-kibocsátása 2022-ben 55,2 gramm volt, amely 15,4 százalékkal alacsonyabb a 2021-es év azonos adataival összevetve, és a légitársaság valaha mért legalacsonyabb értéke egy naptári évre vetítve – derült ki a vállalat közleményéből.

Bár a légitársaság utaskilométerenkénti szén-dioxid-kibocsátása a kommüniké szerint a legalacsonyabbnak számít az iparágban, 2030-ig újabb 25 százalékkal szeretnék mérsékelni a karbonkibocsátásuk intenzitását.

A fenntarthatósági stratégiájának fontos részeként jelölte meg a Wizz Air a repülőgépflotta megújítása is. A légitársaság folyamatosan új Airbus A321neo modellekre cseréli repülőgépeit, 2022-ben 34 darabbal bővült flottája.

Az új Airbus A321neo a légi közlekedés legújabb technológiáit ötvözi, a zajterhelés csaknem 50 százalékkal, az üzemanyag-fogyasztás 20 százalékkal, a nitrogén-oxid-kibocsátás pedig 50 százalékkal kevesebb az előző típushoz képest.

A tervek szerint a Wizz Air „neo” technológiájú repülőgépeinek aránya az aktuális pénzügyi év végére meghaladja az 50 százalékot.

A légitársaság jelenleg 177 Airbus repülőgépből álló flottát üzemeltet, amelyek átlagéletkora 4,6 év – ez a legfőbb versenytársak esetében nagyjából 10-re tehető. Magyarországon a tavalyi évben a társaság járatainak több mint 40 százalékát teljesítették A321neo modellel, és az idei évtől már csak ezek a környezetkímélőbb modellek repülnek Budapestről.

A flotta megújítása mellett a cég megállapodást írt alá az Airbusszal a hidrogénüzemű repülőgépekben rejlő lehetőségek feltárásáról, valamint az OMV-vel a fenntartható légijármű-üzemanyagok 2023 és 2030 közötti szállításáról. Ezek az együttműködések tovább bizonyítják a Wizz Air elkötelezettségét, hogy az évtized végére csökkentse a szén-dioxid-kibocsátás intenzitását.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Wizz Air utasai a leginkább környezettudatos döntést hozhatják meg, amikor velünk repülnek. Úgy sikerült elérnünk iparágvezető fenntarthatósági pozíciónkat, hogy a leghatékonyabb és legmodernebb repülőgépeket üzemeltetjük, és a pozitív hatásra összpontosítunk. Hálásak vagyunk mindazért a kemény munkáért, amelyet a vállalatnál mindenki elvégzett annak érdekében, hogy az eddigi legalacsonyabb éves szén-dioxid-intenzitásunkat produkálhassuk – nyilatkozta Johan Eidhagen, a Wizz Air emberi erőforrásokért és fenntarthatóságért felelős igazgatója.

Magyarország 20 évvel ezelőtt csatlakozott az Európai Unióhoz. A csatlakozás évfordulóját évek óta futóversennyel ünneplik Budapesten, a rendezvényév évre rengeteg embert mozgat meg. A 20 kilométeres távot egyéniben és csapatban is teljesíteni lehetett.

Idén is közel háromszáz bor szállt ringbe a Budapest Airport bora címért. A második alkalommal kiírt verseny öt győztesét a vállalat a legfontosabb partnereivel közösen, vakkóstolás keretében választotta ki.

A magyar labdarúgó válogatott szövetségi kapitánya kihirdette azt a 26 játékost, akik készülhetnek a nyári, németországi labdarúgó Európa-bajnokságra. Marco Rossi öt tartalékot is megnevezett.