Új platform tenné gazdaságosabbá az autózást Magyarországon

Új platform tenné gazdaságosabbá az autózást Magyarországon

Az üzemanyagárstop eltörlése miatt érezhetően megnőttek az autósok kiadásai. Ráadásul az infláció miatt sok más, autónkkal kapcsolatos tétel (például autópálya-matrica) is drágul. Nem csoda hogy többen keresik a lehetőségeket, amivel ellensúlyozni lehet a pluszterheket.

Tavaly Magyarországon is elindult a több országban korábban már sikeresen működő, ingyenes közösségi autómegosztó platform, ami összeköti a hazai és a külföldi bérlőket az autótulajdonosokkal. Használata a bérbeadók számára díjmentes és egyszerű: az applikációban könnyen regisztrálhatók az autók, egyszerű a flottakezelés és az átadás/átvétel is. Emellett a bérbeadáshoz szükséges minden jogi, biztosítási és adminisztratív feltétel adott, a rendszer automatikusan készíti el a bérleti szerződést a felhasználók adataival, amit kinyomtatni sem szükséges.

A RentBen 2022 májusában jelent meg a hazai piacon, az azóta eltelt időben a 3000-et is meghaladta felhasználóinknak a száma. Egyértelműen a konstrukció sikerének tekintjük, hogy átlagosan napi 25-en regisztrálnak az alkalmazásba, és havonta közel 220-an aktívan használják is a bérbeadási vagy a bérlési lehetőséget. Jelenleg több mint 150 autó található a rendszerünkben, de ez a szám is dinamikusan növekszik – ismertette a 2022-es év adatait Gajdos István, a RentBen Kft. üzletfejlesztési menedzsere.

Az üzleti modell lényege, hogy az autó nem csupán akkor kerül pénzbe, amikor vásárláskor kifizetjük az árát, hanem ezt követően minden egyes napon költségeket termel, még akkor is, ha csak egy helyben áll. Azt viszont kevesen számolják ki, hogy naponta, hetente vagy havonta pontosan mekkora költséggel jár az autó fenntartása. Fizetjük rá a kötelező biztosítást, esetleg a cascót, adózunk utána, rendszeresen szervizeljük, tankoljuk, parkoltatjuk, tisztítjuk, karbantartjuk, valamint évente kétszer cseréltetjük rajta a gumikat. Emiatt számos országokban már elterjedt az a gyakorlat, mely szerint a járművek tulajdonosai közösségi autómegosztó platformokon keresztül bérbe adják a saját autóikat, ezzel is passzív jövedelemre tesznek szert.

A bérbeadó ingyenesen regisztrálhatja egy vagy több járművét a rendszerben és a saját lehetőségei szerint határozhatja meg a bérbeadás feltételeit. Vállalhatja többek között, hogy járművét a megszokottól eltérő napszakokban is rendelkezésre bocsátja, illetve azt is, hogy eljuttatja a bérlő számára a megadott helyre – emelte ki Gajdos István, hozzátéve, hogy cégük folyamatosan hirdeti a regisztrált bérbeadók autóit a Facebookon, az Instagramon és a Google különböző felületein, és figyelmet szentelnek a külföldi bérlők megszólítására is.

Az autókat kizárólag ellenőrzött felhasználók vehetik bérbe, akik online előre fizetnek a foglalásért. A bérbeadás idejére teljes körű casco biztosítás köthető az autóra, ami a bérbeadók számára ingyenesen érhető el.

Regisztrálni 2005 után gyártott járműveket lehet, a casco biztosítás pedig a 2010 után gyártottakra vehető igénybe.

A RentBen oldalon található kalkulátorral az is kiszámolható, hogy egy autóval egy hónap alatt mennyi pénzt lehet keresni.

Azáltal, hogy az autókat magánszemélyek biztosítják, lényegesen kedvezőbb feltételek mellett juthatnak hozzájuk a bérlők. A rendszerben járműtípusok széles választéka található meg, a praktikus, városi autóktól a ritka, extravagáns modelleken keresztül, a kisteherautókig.

Tapasztalataink szerint a bérlők leginkább a belföldi vagy a külföldi utazásaikhoz szeretik a RentBent használni, ugyanis kauciómentesen, kilométer-korlátozás nélkül, valamint az EU-n belül felármentesen vehetik igénybe a szolgáltatást, címre szállítással és ingyenes lemondással. A foglalás egyszerű és gyors, a bérleti feltételek pedig könnyen átláthatóak – ismertette a szakember.

A megvalósult bérbeadás után mindkét fél értékeli egymást az applikációban, ami arra sarkallja a bérbeadót, hogy az elvárható legmagasabb szintű szolgáltatást nyújtsa, a bérlőt pedig arra ösztönözheti, hogy a bérleti feltételeknek maximálisan megfelelő módon használja és szolgáltassa vissza az autót. Akiről egymás után két alkalommal negatív (egycsillagos) értékelés érkezik, végleg kikerül a rendszerből.

A tulajdonos eszerint ennek köszönhetően tudják biztosítani, hogy hosszú távon csak a legjobb, legmegbízhatóbb bérbeadók és bérlők lehessenek jelen a platformon.

A cég tervei között szerepel, hogy a jelenleg főként fővárosi fókuszú autóflottát 2023-ban az ország teljes területére kiterjesszék.

A magyar futóközösség számára talán kevésbé ismert, Csehország-szerte azonban népszerűnek számít a Brno Félmaraton. Az idei versenyre április 14-én vasárnap, nyárias melegben került sor a Brnoi Nemzetközi Vásár területén. A rendezvényen több mint ezer futó gyűjtögette a kilométereket.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.