Száz buszt állított forgalomba a Volánbusz

Száz buszt állított forgalomba a Volánbusz

A Volánbusz saját becslései szerint 2022-ben várhatóan csaknem 530 millió utas szállításáról gondoskodik országszerte.

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport ősz végéig 100 darab Credobus Inovell 12 típusú, két tengelyes, normál padlós, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból több mint 500 állt forgalomba az elmúlt években.

A Kravtex eddig összesen több mint 2400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

A Credobus Inovell 12 típusú új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, Bács-Kiskun (5 darab), Baranya (4 darab) Borsod-Abaúj-Zemplén (15 darab), Csongrád-Csanád (5 darab), Fejér (8 darab), Győr-Moson-Sopron (4 darab), Hajdú-Bihar (11 darab), Komárom-Esztergom (8 darab), Nógrád (10 darab), Pest (3 darab) Somogy (4 darab), Szabolcs-Szatmár-Bereg (13 darab), Tolna (4 darab), Vas (1 darab), és Veszprém megye (5 darab) helyközi-távolsági autóbuszvonalain álltak forgalomba. Az érintett megyékben a Volánbusz járatait idén csaknem 400 millió utas vette igénybe.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, egységes és  modern fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag-kibocsátás és a biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6d előírásoknak megfelelő, hatékony dízelmotor hajtja.

A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

A Volánbusz 2022-ben várhatóan mintegy 530 millió utas szállításáról gondoskodik országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

A tavalyi népszámlálás adatai szerint hazánk népessége 9 millió 604 ezer fő. A nagyvárosok népessége általánosságban csökkent, vonzáskörzetüké azonban jellemzően gyarapodott. Emelkedett a lakások száma és mérete is, azonban egy lakásra kevesebb lakó jut.