Száz buszt állított forgalomba a Volánbusz

Száz buszt állított forgalomba a Volánbusz

A Volánbusz saját becslései szerint 2022-ben várhatóan csaknem 530 millió utas szállításáról gondoskodik országszerte.

A 2022 júniusában eredményesen zárult közbeszerzési eljárásnak köszönhetően a Kravtex-Kühne Csoport ősz végéig 100 darab Credobus Inovell 12 típusú, két tengelyes, normál padlós, szóló autóbuszt szállított a Volánbusznak. A járművek már jól ismert, megbízható típusnak számítanak, hiszen csak ebből a típusból több mint 500 állt forgalomba az elmúlt években.

A Kravtex eddig összesen több mint 2400 autóbuszt adott át a közlekedési társaságnak, a mosonmagyaróvári-győri gyártású buszok részaránya a hatezer darabos flottában meghaladja a 40 százalékot.

A Credobus Inovell 12 típusú új autóbuszok az ország csaknem teljes területén, Bács-Kiskun (5 darab), Baranya (4 darab) Borsod-Abaúj-Zemplén (15 darab), Csongrád-Csanád (5 darab), Fejér (8 darab), Győr-Moson-Sopron (4 darab), Hajdú-Bihar (11 darab), Komárom-Esztergom (8 darab), Nógrád (10 darab), Pest (3 darab) Somogy (4 darab), Szabolcs-Szatmár-Bereg (13 darab), Tolna (4 darab), Vas (1 darab), és Veszprém megye (5 darab) helyközi-távolsági autóbuszvonalain álltak forgalomba. Az érintett megyékben a Volánbusz járatait idén csaknem 400 millió utas vette igénybe.

A Credobus Inovell 12 típusú buszok 73 utas egyidejű szállítására alkalmasak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), utastéri légkondicionálóval, kamerarendszerrel, egységes és  modern fedélzeti utastájékoztatóval felszereltek, továbbá az utasülések USB töltőpontokkal és telefontartókkal is rendelkeznek. A normál padlós kialakításnak köszönhetően a hosszabb utaknál elengedhetetlen poggyásztér is az utasok rendelkezésére áll. Az autóbuszokat a minél kevesebb károsanyag-kibocsátás és a biztonságos üzemeltetés érdekében EURO6d előírásoknak megfelelő, hatékony dízelmotor hajtja.

A járművek beszerzési értéke összesen mintegy nettó 6,5 milliárd forint.

A Volánbusz 2022-ben várhatóan mintegy 530 millió utas szállításáról gondoskodik országszerte, folyamatosan megújuló és korszerűsödő járműállománnyal. Ma már nincs olyan járása az országnak, ahol ne tűnnének fel a társaság új buszai. A közlekedési vállalat 2018-ban indult jármű-fiatalítási programjában – az eddig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – több mint 1800 új és újszerű autóbusz állt forgalomba, és további mintegy 300 jármű érkezésére rendelkezik aláírt beszerzési megállapodással.

Összesen mintegy hatvan busz és teherautó feltöltéséhez elegendő üzemanyagot termel naponta az osztrák főváros első zöldhidrogén-üzeme. A hidrogén előállításához kizárólag megújuló energiát használó üzem április elején kezdte meg működését Bécs Simmering városrészében.

Magyarország második legnagyobb tava a kerékpárosok körében népszerű kirándulóhely. A két kerékpáros komp átadásával új attrakcióval, és könnyebben bejárható útvonallal bővül a Tisza-tó turizmusa.

A múlt heti rekord után visszafelé korrigált a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A BUX gyengélkedéséből a Magyar Telekom kivételével a vezető részvények is kivették részüket.