Igazi különlegességeket produkált a 2022-es ingatlanpiac

Igazi különlegességeket produkált a 2022-es ingatlanpiac

A szomszédban zajló háború és a nehéz gazdasági helyzet a lakáspiacon is éreztette hatását. Egy friss gyűjtés a magyarországi ingatlan adás-vétel idei legjeit gyűjtötte csokorba.

Mozgalmas évet tudhat maga mögött a magyarországi ingatanpiac. A változatos évhez érdekes összegzés is dukál. Az Otthon Centrum szakértői a lakáspiac mindhárom szegmensét felölelő év végi gyűjtését egyedi tematika mentén készítették el, arra helyezték a hangsúlyt, hogy milyen szélső értékekre volt példa ebben a kétségkívül szokatlan évben a panelektől a családi házakig.

A melyik volt idén a legnagyobb alapterületű eladott ingatlan kérdéskört egy 600 négyzetméteres budai-hegyvidéki luxusvilla nyerte, amelyhez 4000 négyzetméteres telek is tartozott. A tíz szobás családi házért 520 millió forintot fizetett új tulajdonosa, de még ez az ár sem volt elegendő a legdrágább kategória első helyére. Azt ugyanis egy rózsadombi új építésű luxusvilla kaparintotta meg, amely 540 millió forintért kelt el. A 308 négyzetméteres, öt szobás ingatlan, kiváló lokációjának és hőszivattyús fűtési rendszerének köszönhetően lett idén a legdrágább értékesített ingatlan az Otthon Centrumnál.

A rangsor másik végén, a legolcsóbb családi ház kategóriában egy Zalaegerszeg közeli kis faluban értékesített ház szerepelt, amelyért mindössze 500 ezer forintot fizettek, így 2022-ben ez volt a legolcsóbb ingatlan. Azt ugyanakkor hozzátették a lista összeállítói, hogy az 50 négyzetméteres vályogházra ennél jóval többet kell majd költenie a boldog tulajdonosnak, mivel az ingatlan jelenlegi állapotában lakhatatlan. A legalacsonyabb vételár mellett ez a családi ház tartja a legalacsonyabb fajlagos áron értékesített ingatlan rekordját is 2022-ben, 10 ezer forinttal négyzetméterenként.

A hatalmas lakások és házak mellett érdekes megemlíteni a legkisebb alapterületű lakás méreteit is, ezt a kategóriát egy mindössze 12 négyzetméteres, újbudai ingatlan nyerte, amely 9 millió forintért kelt el. Az ingatlan földszinti elhelyezkedésű, jó állapotú, elektromos fűtésű lakás volt.

Egy ingatlan árát nem csupán nagysága, de az egyéb hozzáadott érték is meghatározza, sokat mondó lehet egy négyzetméter ára is. Egy 56 négyzetméteres újlipótvárosi, legfelső emeleti luxuslakás 4,3 milliót ért a vevőnek négyzetméterenként, amely az idei esztendő legdrágább négyzetméterára lett a piacon. Az ár magyarázata többek között az a 40 négyzetméteres Dunára néző terasz, amely a mindenkori tulajdonosnak pazar, örökpanorámás látványt garantál.

Az sem a vevőnek, sem az eladónak nem jó, ha az ingatlan sokáig áll a piacon, de mindkét szélső értékre akadt példa idén: Pécsen tíz évig szerepelt egy családi ház az ingatlanos portál kínálatában, ami a legtovább a piacon kategória nyertese. A rekordhosszúságú értékesítés több különleges adottságnak köszönhető. A mindössze 30 négyzetméteres, felújításra váró ház modernizálását nehezítette, hogy a teleken szigorú beépítési szabályozás van érvényben, maximum egy 50 négyzetméteres ingatlan építhető rá.

Ugyanakkor sokkal gyorsabb értékesítésekre is van példa. A leggyorsabb eladás csúcsát egy a XIII. kerületi, jó állapotú, 32 négyzetméteres garzon tartja, amelyért aznap fizettek 43,5 milliót, amikor megjelent az oldalon. Azonban nem csupán az új lakások kelendők, sokszor még a matuzsálemi kor sem akadály, ha valaki beleszeret egy ingatlanba. Ennek ékes példája a legöregebb, vagyis a legrégebbi építésű értékesített ingatlan Úrhidán, amelybe 1800-ban költözött be első boldog tulajdonosa.

A borítókép forrása: Pixabay

Szoboszlai Dominik és Nagy Zsolt is betalált a Puskás Arénában rendezett felkészülési mérkőzésen, így a magyar labdarúgó válogatott két győzelemmel nyitotta a 2024-es évet.

Csökkenő forgalom mellett pluszban fejezte be e hetet a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe. A vezető részvények felemás eredménnyel zárták a kereskedést.